Societat 15/10/2015

Inversions de fins a 30 MEUR per combatre la pèrdua del 'roaming'

Andorra Telecom té previstos una vintena de projectes, entre ells l'adquisició d'una operadora mòbil espanyola, per pal·liar part de la pèrdua d'ingressos que li suposarà la pràctica desaparició del 'roaming'

Ana
3 min
Nadal i Alcobé ho han explicat aquest dijous al Consell General / G.LL.T. (ANA)

Andorra la VellaAndorra Telecom preveu invertir entre 25 i 30 milions d'euros al llarg dels propers cinc anys per tal d'aconseguir diversificar l'oferta i fer front a la pèrdua econòmica que representarà l'eliminació del 'roaming'. Així ho han donat a conèixer aquest dijous el director general de la companyia, Jordi Nadal, i el ministre d'Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, durant la compareixença que han fet al Consell General davant la Comissió Legislativa de Política Territorial i Urbanisme. Han exposat que, en total, la companyia treballa en una vintena de projectes amb aquest objectiu de diversificació, entre els quals hi ha l'adquisició d'una operadora mòbil virtual espanyola, l'edifici 'The Cloud' o la posada en marxa –el proper mes de gener- d'un 'call center' que dóni servei a empreses nacionals i estrangeres.

Durant la seva compareixença, tant Nadal com Alcobé han deixat clar l'impacte que suposarà per a la companyia perdre els ingressos de la itinerància. El 2014, Andorra Telecom va aconseguir uns ingressos de 41 milions d'euros gràcies als 29 que va ingressar en concepte d'itinerància i als 12 de la telefonia mòbil, mentre que la despesa es va situar en els 12 milions d'euros, 8 dels quals derivats del cost deficitari de la telefonia fixa.

Alcobé i Nadal, doncs, han posat de manifest que sense cap ingrés per itinerància, els beneficis d'Andorra Telecom serien pràcticament inexistents, motiu pel qual ha calgut iniciar un procés de diversificació. Tots dos, però, han deixat clar que a mitjà o llarg termini serà molt complicat igualar els ingressos que s'han aconseguit fins ara amb la itinerància, i que per fer-ho caldrà la suma de molts projectes.

Inversió d'uns quinze milions en l'operadora mòbil espanyola

Un dels principals projectes previstos és l'adquisició d'una operadora de telefonia mòbil virtual espanyola. L'objectiu és accedir al mercat espanyol per internacionalitzar el negoci i arribar a més clients potencials i, alhora, obtenir alguns beneficis per als clients andorrans, com ara la possibilitat de no pagar itinerància quan truquin des d'Espanya, si ho fan amb aquesta operadora, i pagar la factura de trucades des d'Espanya de forma unificada a través de la mateixa companyia.

Per llei, Andorra Telecom pot destinar un màxim de quinze milions d'euros a una operació d'aquest tipus, i Alcobé s'ha mostrat convençut que "la xifra de deu o quinze milions d'euros és raonable, tenint en compte les operadores existents, per tenir-ne el control". De fet, la voluntat de la companyia i del Govern és poder adquirir globalment una companyia o, si més no, una part molt important per tal de tenir-ne el control.

Alcobé ha destacat que no es pot aspirar a grans companyies, ja que el control que es podria tenir amb aquests diners seria molt baix, i que tampoc es busca una empresa massa petita i amb pocs clients, ja que la inversió posterior que caldria fer seria massa elevada.

En aquest sentit, el ministre ha destacat que hi ha una vintena d'operadores a Espanya que reuneixen aquests requisits. Tot i això, ha deixat clar que el mercat està tendint cap a la fusió i que si es vol fer aquesta adquisició, la decisió s'haurà de prendre "com a molt d'aquí a mig any".

Dos milions de beneficis amb el 'call center'

Un altre dels grans projectes exposats ha estat el del 'call center', que permetrà donar serveis de teleoperador a clients nacionals i estrangers en català, castellà, francès i portuguès. En aquest cas, la posada en marxa de la iniciativa ja està garantida i començarà a funcionar aquest proper mes de gener al nou edifici dels Arcs de la Massana. Es preveu que creï uns 100 llocs de treball i que reporti uns beneficis de dos milions d'euros a Andorra Telecom.

Pel que fa a l'edifici 'The Cloud', representarà una inversió de 30 milions d'euros –una xifra que cal sumar als 30 milions d'inversió previstos en els altres projectes-. Nadal i Alcobé han posat de manifest que la inversió és perfectament assumible, tenint en compte que l'empresa té unes reserves comptables de 250 milions d'euros i 180 en actius líquids.

Tenint en compte que els interessos bancaris que donen aquests diners representen una xifra propera als 300.000 euros, el benefici que confien treure d'Andorra Telecom amb el lloguer de locals comercials serà molt major, ja que, segons Nadal, com a mínim se situaria en el milió d'euros.

La companyia vol atreure marques tecnològiques i innovadores però, a hores d'ara, Nadal ha admès que encara no hi ha cap contracte tancat, perquè "abans de decidir la seva arribada a l'edifici volen veure'l i passejar-s'hi".

Gili demana diàleg amb veïns i comerciants

Precisament en relació a aquest fet, la presidenta de la comissió i consellera del grup mixt, Rosa Gili, ha demanat a Nadal i Alcobé que estableixin un diàleg amb els veïns i amb els comerciants, per analitzar els neguits que els pugui suposar l'edifici –tant a nivell d'impacte visual per als veïns, com pels efectes econòmics que pot tenir pel comerç de l'entorn-. Nadal ha assegurat que ja ha mantingut alguna reunió en aquest sentit, que seran proactius a l'hora de parlar amb els veïns i que "estem oberts a rebre i a parlar amb tothom".

stats