Publicitat
Publicitat

L'AMPA de l'escola espanyola de la Vall d'Orient critica la voluntat de fer un centre integrat

Alerten que aquesta opció provocarà la desaparició del sistema educatiu espanyol a Andorra

L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'escola espanyola de la Vall d'Orient, situada a Encamp, ha expressat aquest dilluns el seu malestar davant la intenció de concentrar aquest sistema educatiu en un centre integrat. En un comunicat, l'AMPA considera que si es vol mantenir aquest sistema educatiu, cal que hi hagi representació a totes les parròquies, i no pas un sol centre, ja que consideren que això "és retrocedir, i només ens portarà cap a una desaparició en un futur". Així, els pares i mares volen "que es mantingui una representació de les escoles espanyoles públiques a cada parròquia".

L'AMPA de l'escola espanyola de la Vall d'Orient lamenta que de cara al curs vinent ja no es puguin matricular a Encamp alumnes de 3 i 4 anys, i alerta que quan es tanquin els centres d'Encamp i de Sant Julià –tal com s'ha anunciat– els alumnes d'aquestes edats no es matricularan a Escaldes o a Andorra la Vella, tal com va passar amb el tancament dels centres de Canillo, la Massana o el Pas de la Casa. Amb tot, apunten que "si cal fer un trasllat cap a Escaldes, quin problema hi ha de fer-lo tota l'escola sencera, des de 3 anys fins a 6è?".

D'altra banda, l'AMPA assegura que no entén la millora que representa un sol centre integrat, que és el projecte que defensa la Consejería de Educación. En aquest sentit, recorden que pel que fa al centre d'Encamp, les instal·lacions i totes les seves despeses estan cobertes pel Govern d'Andorra, mentre que els salaris dels professionals els cobreix l'estat espanyol. "No veiem on hi ha l'estalvi econòmic en un sol centre de doble línia. Els números són similars", asseguren.

Els pares i mares dels alumnes demanen poder escollir el tipus d'educació per als seus fills amb les mateixes condicions que els altres nens del país, "sense sortir de la parròquia si així ho desitgen". De fet, indiquen que sortir de la parròquia on es viu i en alguns casos s'hi treballa "porta un cost implícit, de menjador i autobusos, i un cost emocional". Per tant, alerten que "això ens portarà cap un trasllat de sistema educatiu, senzillament per una qüestió de facilitat i proximitat".