Societat 01/07/2015

L'EENSM agafa les regnes del programa de vida independent

L'escola coordinarà el programa 'Me'n vaig a casa meva' amb l'objectiu de seguir potenciant l'autonomia dels discapacitats

2 min
Un moment de l'acte del traspàs del programa de la Fundació Privada Tutelar a l'EENSM./M.B.

Després de l'èxit de la prova pilot iniciada l'1 de juliol del 2014 per la Fundació Privada Tutelar, el programa 'Me'n vaig a casa meva', l'ha assumit aquest dimecres l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell en coordinació amb el Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació.

La coordinadora de l'Àrea de Promoció de l'Autonomia del Ministeri de Benestar, Mercè Pascual, ha explicat que els objectius del programa són fer possible una opció de vida independent per a les persones amb diversitat funcional, vetllar per la seva qualitat de vida, i afavorir el desenvolupament personal, l'accessibilitat i la participació comunitàries.

Actualment hi ha vuit persones gaudint del programa de vida independent, cinc dones i tres homes, amb una mitjana d'edat de 41 anys, i dos d'ells vivint en parella. Tanmateix, avui dia hi ha un candidat en procés d'avaluació i un altre en espera. La tècnica de l'Àrea Social de la Fundació Privada Tutelar, Míriam Fernández, ha explicat que no hi ha un límit de persones, sinó que, "de moment estem recollint les demandes i farem una previsió". La prova pilot es va iniciar amb una donació de 5.000 euros per part del copríncep francès, i ara està previst que el pressupost surti del Govern, tot i que no s'ha especificat la quantitat exacta.

Per la seva banda, el coordinador del programa per part de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Pep Ruf, que ha assessorat i supervisat la prova pilot, ha explicat que a Catalunya són 1.300 les persones amb diversitat funcional que viuen en pisos tutelats i el cost és d'uns 500 euros al mes per cada pis.

L'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell inicia ara la tasca de continuar amb el desenvolupament del programa de vida independent, amb la intenció de seguir potenciant l'autonomia i la inclusió social de totes les persones amb diversitat funcional del país. La presidenta de la Junta de l'EENSM, Pilar Díez, l'ha definit com "un projecte engrescador i un servei trampolí per assolir un major apropament al dia a dia dels nostres usuaris, equiparant-los a la realitat de la nostra societat".

Per poder accedir a un pis tutelat cal tenir un grau de discapacitat igual o superior al 33%, tenir més de 18 anys, ser resident durant cinc anys, i tenir un grau d'autonomia entre 7 i 9.

stats