Publicitat
Publicitat

L'ONG Daktari visita Uganda per fer tasques educatives i veterinàries

Tracten els animals domèstics i consciencien els nens envers el medi ambient

Els membres de l'ONG Daktari, l'Associació Andorrana de Cooperació Veterinària a l'Àfrica de l'Est, han estat aquests mesos de gener i febrer a Uganda per treballar en els seus projectes de veterinària però també per potenciar les iniciatives d'educació ambiental i sensibilització envers els animals. El primer s'ha ampliat aquest any de forma considerable en incloure una nova zona. Fins ara visitaven les comunitats del parc nacional de Mgahinga Gorilla i Queen Elizabeth, al sud del país, i aquest any s'ha incorporat Murchinson Falls, al nord. Així, el radi d'acció també s'ha vist incrementat. "Hem passat de 5.000 vaques, unes 6.000 ovelles, uns 1.300 gossos i hem fet unes 60 esterilitzacions", explica el veterinari responsable de l'ONG, Jesús Muro. "El que sí hem ampliat molt és el número de ramaders beneficiats".

Com expliquen els mateixos ramaders, aquests projectes els permeten tenir els animals vacunats i prevenir malalties que es podrien encomanar als humans. A més, en algunes zones aïllades com les comunitats que visiten, no tenen accés habitual a vacunes i tractaments i depenen d'aquestes iniciatives.

Una altra novetat és la introducció dels testos de tuberculosi en bovins. L'any passat van començar amb l'estudi a Queen Elizabeth "perquè s'havien detectat animals salvatges, com el cop d'Uganda, que morien de tuberculosi", explica Muro. Així, es considera que la malaltia podia venir dels búfals o d'animals domèstics com les vaques o les cabres. Aquest problema no es limita només a l'àmbit ramader sinó que en aquesta zona hi ha entre un 6 i un 8% de la població amb Sida i veuen llet crua. "Si les vaques tenen tuberculosi i es beu aquesta llet és un problema greu". Així, van iniciar un programa de detecció de la tuberculosi amb la Facultat de Veterinària de Londres amb 118 vaques i aquest any han arribat a les 500 entre Queen Elisabeth i Mgahinga. D'aquesta manera, exposa el responsable de Daktari, es pot tenir una idea del problema i determinar si s'ha d'ampliar el text a tots els caps de bestiar, veure si s'han d'enviar a l'escorxador i recollir dades als hospitals dels efectes en les persones.

A més d'aquesta tasca veterinària, però, l'ONG Daktari també treballa amb projectes educatius per fomentar la reforestació del parc nacional i les zones properes i per sensibilitzar els nens i nenes envers la conservació dels animals i la cura dels mateixos.

Per exemple, ara mateix hi ha tres escoles que participen en el projecte de plantació d'arbres. "La idea és que intervinguin en la creació de vivers de plantes autòctones per replantar al voltant dels centres escolars, de les carreteres i de les terres comunes per evitar l'erosió, tenir més biodiversitat i disposar de material de construcció com el bambú", indica Muro.

El projecte es du a terme a les escoles però també a les llars i és que els alumnes també planten arbres a casa, amb la família, per conscienciar tota la comunitat. Així, alhora que en treuen beneficis com fruits, flors, fusta i branques per fer mobles i accessoris, veuen la utilitat de conservar el medi natural.

L'objectiu de Daktari és estendre el projecte de reforestació a totes les zones de Mgahinga, a Murchinson Falls i a Queen Elizabeth, fins a arribar als 20.000 alumnes en un any i mig.