Publicitat
Publicitat

L'aigua d'Andorra la Vella tindrà menys arsènic

El Comú d'Andorra la Vella reduirà més d'un 50% el volum d'arsènic a l'aigua amb la construcció d'una planta de tractament als dipòsits de la Birena

El Comú d'Andorra la Vella reduirà més d'un 50% el volum d'arsènic a l'aigua de boca que se subministra a la parròquia. Aquesta passarà de 17 a 8 micrograms per litre i ho farà gràcies a la construcció d'una planta de tractament de remoció d'arsènic al costat dels dipòsits de la font de la Birena. Aquest dijous el cònsol major, Jordi Minguillón, ha posat la primera pedra de l'obra, que està previst que estigui acabada el mes d'octubre.

L'OMS alerta que el nivell d'arsènic no pot superar els 50 micrograms per litre d'aigua, ja que en quantitats superiors és perillós per la salut. El Govern, mentrestant, recomana que no superi els 10 micrograms i actualment part de l'aigua de boca que arriba als ciutadans d'Andorra la Vella conté 17 micrograms per litre.

Tot i estar molt per sota de les quantitats que es consideren perilloses, el Comú ha volgut reduir aquest nivell fins als 8 micrograms. És per això que ha començat a construir una planta de remoció d'arsènic, per tal que l'aigua que es capta a la zona de la Birena en redueixi els nivells.

Minguillón ha volgut "tranquil·litzar a tothom" en deixar clar que els nivells actuals d'arsènic no són perillosos. De fet, ha explicat que en zones de muntanya és molt comú que hi siguin, ja que l'aigua l'absorbeix quan entra en contacte amb roques que contenen aquest element.

Una inversió de 562.000 euros

A la resta de captacions d'aigua de la parròquia ha assegurat que no caldrà fer-hi una planta com aquesta, ja que els nivells d'arsènic són molt més baixos. L'obra tindrà un cost de 562.000 euros, i es preveu que estigui acabada a finals d'octubre.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Comú d'Andorra la Vella, Jordi Cabanes, ha explicat que l'obra ja es fa "en previsió que hi hagi un creixement de població de la parròquia", de manera que s'ha planificat perquè s'hi puguin col·locar dos filtres més que doblarien la capacitat de tractament de l'aigua.