Societat 08/06/2016

"L’era de la no declaració de les rendes de patrimoni ha acabat"

Els mecanismes d'informació fiscal i tributària que han començat a implementar prop de 100 estats de l'OCDE entre els que s'hi troba Andorra comprovarà les declaracions de les rendes que facin els ciutadans sobre els bens al seu país, i a l'estranger

Ana
2 min
Michel Collet, advocat i soci del Bureau Francis Lefevre de París, i Carlos Diéguez, del despatx d’advocats Broseta de Madrid, acompanyats de Marc Vilallonga, vice-president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals

Andorra la VellaA partir de l’any 2017 es produïra la demanda d’informació dels estats a les entitats financeres sobre els béns de què són titulars els ciutadans que no són residents al seu país. Aquest és un dels aspectes que genera més dubtes i demana més aclariments per part del col·lectiu de professionals del dret i fiscalitat del país.

Per aquest motiu, aquesta tarda ha tingut lloc un seminari organitzat per l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals a la sala d’actes de MoraBanc que ha comptat amb la participació de Michel Collet, advocat i soci del Bureau Francis Lefevre de París, i Carlos Diéguez, del despatx d’advocats Broseta de Madrid. El seminari “procediments de regularització fiscal a Espanya i França” ha tractat el procediment de transparència i informació amb els estats de l’OCDE per a l’intercanvi d’informació fiscal de les persones residents amb béns o comptes a l’estranger.

L’objectiu de la transparència en l’informació fiscal és pràcticament ineludible, segons els experts que han participat en les jornades, ja que no existeix -al seu entendre- cap legislació important que no s’hagi compromès a donar informació. “L’era de la no declaració de les rendes de patrimoni ha acabat, i en conseqüència cal conèixer les obligacions fiscals que existeixen en els diferents estats”, ha assenyalat l’especialista en dret fiscal del despatx d’advocats Broseta de Madrid Carlos Diéguez.

Els canvis en la legislació tributària internacional i l’ampliació dels recursos que tindran els estats per a conèixer la informació fiscal dels seus ciutadans afectarà “totes les persones residents en un estat, que han de declarar la totalitat del bens i les rendes que obtenen, a l’estat de residència i a l’estranger”. Ja que les administracions tributàries coneixeran a partir del 2018 les dades “i hauran d’estar al dia i no tenir res pendent”.

Aquest intercanvi d’informació es realitzarà en qualsevol dels prop de 100 estats i jurisdiccions que s’han compromès a l’intercanvi d’informació. Això és, segons Diéguez, “tot el món que és rellevant des del punt de vista econòmic, financer i comercial”. El procediment, que començarà el 2017, consisteix en la demanda que l’estat farà a les entitats financeres sobre els béns de què són titulars els ciutadans que no són residents al seu país, i que es posaran a disposició al conjunt d’estats. A partir de l’any 2018, la informació sobre els comptes bancaris s’intercanviaran de manera automàtica entre els estats que subscriuran l’acord perquè les administracions estrangeres comprovin que les rendes declarades corresponen a les que consten. En el cas de l’estat espanyol, s’enviarà la informació fiscal i per tant, s’estableix l’obligació de verificar les declaracions de la titularitat dels béns i els interessos de l’estranger que els titulars hagin fet.

La xerrada s’emmarca dins de la tasca divulgativa que vol portar a terme l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, que té previst organitzar més esdeveniments sobre temes que puguin ser d’interès per als associats i la ciutadania en general.

stats