Societat 14/05/2018

L'hivern al Pas de la Casa acaba amb menys aldarulls

Les mesures proposades per la Taula transversal d'oci nocturn funcionen, i es planteja la possibilitat de limitar el nombre de grups de joves

Ana
4 min
La Taula transversal sobre l'oci nocturn del Pas de la Casa s'ha reunit aquest dilluns al matí. / E. J. M. (ANA)

Pas de la CasaLes mesures implantades durant l’última temporada d’hivern per frenar els aldarulls nocturns al Pas de la Casa han funcionat. Els membres de la Taula transversal de l’oci nocturn s’han reunit aquest dilluns al matí per fer balanç, i s’hi ha confirmat que la policia i els agents de circulació del comú d’Encamp han hagut de fer menys intervencions, i que s’han reduït les queixes per sorolls, tant a la via pública com als allotjaments. Les accions han funcionat, però això no s’atura aquí, ja que es continuaran aplicant i s’aniran buscant noves millores per garantir l’ordre públic i la convivència ciutadana al Pas de la Casa.

Entre les mesures que s’han aplicat hi ha hagut l’augment de les patrulles policials, fins al punt que hi ha hagut nits en què hi havia més presència policial al Pas de la Casa que a la resta del país, segons ha comentat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Amb tot, el que millor ha funcionat ha estat la informació i la prevenció. El titular de Turisme, Francesc Camp, ha explicat que s’ha demanat “molta informació tant als operadors turístics com als hotels i empreses d’apartaments turístics i a Grandvalira per saber de què estàvem parlant”. El ministre ha revelat que ja s’ha pogut identificar quan hi ha risc d’aldarulls: “La conclusió és que el problema està acotat en unes setmanes concretes, entre finals de gener i principis de febrer, quan venen els universitaris que es troben en la pausa entre el primer i el segon semestre del curs”. Camp ha puntualitzat que el descans coincideix en molts països europeus i, per això, es concentren molts joves que volen esquiar i passar-s’ho bé. “Són les setmanes en què hem de reforçar els equips del comú i de la policia, i també quan s’organitzen algunes festes puntuals a finals de temporada”, ha afegit.

La informació i la prevenció són bones conselleres, però també ho serà la nova llei de seguretat ciutadana, actualment a tràmit parlamentari, que el ministre Espot ha aprofitat per presentar als membres de la Taula transversal. “El projecte de llei conté novetats, sobretot des del punt de vista sancionador, que són cabdals perquè els turistes, els veïns i els establiments de restauració i d’oci nocturn acompleixen el que és necessari per garantir la convivència”, ha argumentat.

Un dels temes en els quals incideix la llei és en el consum d’alcohol a la via pública, una problemàtica freqüent al Pas de la Casa. Tot i que la normativa actual ja ho prohibeix, Espot ha subratllat que les sancions seran més altes i, per tant, més dissuasives. Per exemple, la multa per fer soroll al carrer passa de 30 a 300 euros, i els locals d’oci que incompleixin la normativa (superar l’aforament permès, vendre alcohol fora de l’horari establert, permetre l’entrada a menors de 16 anys) s’enfronten a tancaments del local que van des d’una setmana fins als sis mesos, segons la gravetat i la reincidència. Amb tot, el ministre ha puntualitzat que aquells que acceptin les sancions i les paguin en el termini establert gaudiran d’una reducció del 40%, mentre que els que no les paguin a temps patiran un recàrrec del 20%.

El titular d’Interior ha remarcat que la llei només és una mesura més, ja que la feina més important és la conscienciació que s’està fent en tots els sectors. Espot també ha suggerit que hi ha cert tipus de turisme que s’ha de limitar, per no comprometre’n altres modalitats, com el familiar, i no perjudicar la convivència ni el descans dels residents.

Limitar el nombre de grups

Precisament, el ministre Camp hi ha coincidit, ja que hi ha setmanes en què es poden trobar al Pas de la Casa entre 6.000 i 7.000 joves allotjats, el que facilita que hi pugui haver aldarulls. La capacitat hotelera de la població és de 9.000 llits, i el ministre de Turisme no descarta que, més endavant, s’hagi de posar un límit al nombre de grups de joves que s’allotgen simultàniament al Pas de la Casa. “Encara no estem en aquest extrem, però tant Grandvalira com els altres agents que contracten directament els paquets amb els turoperadors han de fer la reflexió”, ha considerat.

El que sí que ha confirmat Camp és que les mesures suggerides estan funcionant, com la contractació de seguretat privada en les festes multitudinàries, i que els turoperadors posin guies per cada 20/50 clients, per informar-los de les normes bàsiques de convivència. El ministre també ha suggerit altres mesures, com que cada turoperador identifica la seva clientela amb una polsera.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha admès que no veu malament la reconversió del turisme al Pas de la Casa; de fet, la corporació ja fa temps que hi treballa, però ha matisat que no es pot fer d’un dia per l’altre. “La feina que hem fet es comença a notar. Hem implicat el Govern, i els canvis normatius facilitaran la integració de l’oci de qualitat, que és el que volem al Pas de la Casa”, ha argumentat el cònsol; “sí que hem de canviar model turístic –ha afegit–, però no ho farem ni en dos ni en tres anys”.

En canvi, el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, ha remarcat que, per a la població, no n’hi ha prou en rebre només turisme familiar, ja que fan falta els grups grans per fer funcionar els negocis. Carrié, però, sí que ha admès que el nombre d’aldarulls s’ha reduït, i que els canvis beneficiaran turoperadors, veïns i visitants.

stats