El Congrés de turisme de neu i de muntanya compleix dues dècades

La desena edició de l'esdeveniment tindrà lloc del 21 al 23 de març

La desena edició del Congrés mundial de turisme de neu i muntanya, que tindrà lloc a Andorra del 21 al 23 de març, s'ha presentat aquest dimarts a la seu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) a Madrid. L'acte ha comptat amb la participació del ministre de Turisme, Francesc Camp, de la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, i del secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili. El congrés d'enguany porta per títol 'Configurant el futur de l'hospitalitat en destinacions de muntanya'. L'esdeveniment, que té una periodicitat biennal i cada any s'organitza en una parròquia diferent, compleix dues dècades (deu edicions).

La trobada reunirà un ampli ventall de professionals del sector turístic, des dels responsables de la gestió d'una destinació turística de muntanya fins als empresaris del sector dels allotjaments. Els principals temes que es tractaran són el reposicionament dels allotjaments turístics; els reptes de l’hospitalitat; l'impacte de les noves plataformes de serveis turístics; la intel·ligència artificial o la formació, i la capacitació com a elements clau per assolir l'èxit d'una destinació.

El Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya és una iniciativa dels set comuns i del Govern, juntament amb l'OMT, amb la voluntat de constituir un fòrum de debat permanent sobre el desenvolupament i la sostenibilitat del turisme en zones de muntanya. Té una periodicitat biennal i l'organitzen els comuns de manera rotatòria. En la presentació a Madrid, el ministre de Turisme ha destacat l'evolució de les polítiques en el sector turístic a Andorra durant les dues últimes dècades, des que es va començar a organitzar l'esdeveniment. Camp ha exposat que després d'anys treballant pel creixement del sector, ara cal optar per estratègies centrades en la qualitat, amb una gestió més sostenible sense perdre competitivitat. Per la seva part, la cònsol d'Escaldes-Engordany ha convidat a descobrir els atractius turístics culturals, naturals i comercials que la parròquia ofereix als visitants.

En el seu torn, el secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili, ha destacat la importància del turisme a Andorra, com ho demostra els més de vuit milions de visitants que van venir al Principat l'any passat. També ha ressaltat el treball realitzat des de la Fundació Themis de l'OMT, amb seu a Andorra, i ha encoratjat el Govern a continuar treballant en l'organització del congrés.

Una trentena de professionals debatran sobre hospitalitat

A la roda de premsa d'aquest dilluns a Madrid s'ha donat a conèixer el programa definitiu del congrés, que s'organitzarà en sis sessions de taules rodones que tindran lloc els dies 21 i 22 de març al Centre de congressos d'Andorra la Vella. El 23 de març s'organitzarà una jornada tècnica, amb una visita als espais d'innovació d'ActuaTech a Caldea-Inúu i diverses activitats lúdiques.

La desena edició comptarà amb la participació d'una trentena de ponents internacionals i d'Andorra, amb la Dra. Fiona Pià, de l'Institut Federal de Tecnologia de Lausana (Suïssa) i arquitecta sòcia al Dl-a, designlab-architecture de Ginebra (Suïssa), com a la primera ponent. En la segona sessió hi intervindrà Jordi Daban, el CEO de Daguisa Hotels Andorra. En la cinquena sessió hi participaran el director executiu de la Fundació OMT-Themis, Omar Valdez, i el rector de la Universitat d'Andorra, Miquel Nicolau. També en destaca la participació del director científic del Congrés mundial de turisme de neu i muntanya, Christopher Hinteregger, i dels moderadors Albert Grau, soci director de Magma Hospitality Consulting i del director de Producte i Nous Projectes d'Andorra Turisme, Enric Torres Arauz.

Durant el congrés també es tractarà la formació i la capacitació per al sector. L'octubre que ve, la Universitat d’Andorra, juntament amb la Fundació OMT-Themis, impartirà un postgrau en gestió de destinacions turístiques de muntanya. La formació comptarà amb la col·laboració de la Universitat de Colorado (els Estats Units) i la Universitat de Ciències Aplicades i Arts de Lucerna (Suïssa).

La inauguració del congrés anirà a càrrec del cap de Govern, Toni Martí, del secretari general de l'OMT i de la cònsol major d'Escaldes-Engordany.