Societat 27/10/2015

L'informe de l'OMS "no afectarà la carn andorrana"

Calvó apunta que "Andorra té un producte de qualitat" i que aquest informe pot posar "més en relleu" i beneficiar el producte del país

Ana
2 min
37a Fira concurs del bestiar a Andorra la Vella / M.B. (ANA)

Andorra la VellaUn equip de 22 científics procedents de 10 països diferents de l’Agència Internacional de la investigació del Càncer (IARC), dependents de l’OMS, ha publicat un informe que apunta que ingerir carn processada i carn vermella podria provocar càncer. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha anunciat, aquest dimarts, durant la Fira concurs d’Andorra la Vella que “Andorra té un producte de qualitat”. En aquest sentit, els informes que es puguin emetre no perjudiquen el sector ramader d’Andorra. La 37a edició, passada per aigua, ha comptat amb gairebé 200 caps de bestiar de 30 explotacions diferents.

Aquest dimarts s’ha celebrat a l’antiga plaça de braus, la 37a edició de la Fira concurs d’Andorra la Vella. Un certamen que descriu com era Andorra anys enrere i que ha aplegat fins a 198 caps de bestiar boví, equí i oví de 30 explotacions del país. I és en aquest context que la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó ha assegurat que aquest informe “pot posar més en relleu el producte que tenim aquí”, ja que és un “producte de qualitat”. La carn d’Andorra, criada tradicionalment, “no és nociva per a la salut humana”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit incloure la carn processada (embotits, salsitxes, hamburgueses) al grup de substàncies perilloses per a la salut, a la mateixa llista que el tabac, l’alcohol i els aires contaminats. D’altra banda, la carn vermella ha estat catalogada com a “probablement” cancerígena, segons l’OMS. Aquest ha estat el resultat de l’estudi realitzar per l’Agència Internacional de la Investigació del Càncer (IARC, sigles en anglès).

L’informe de l’OMS assegura que consumir 50 grams de carn processada al dia incrementa en un 18% el risc de desenvolupar un càncer colorectal. En aquest context, l’OMS ha matisat que si es consumeix carn amb moderació s’obtenen beneficis sobre la salut. A més, Andorra juntament amb Espanya i França ja està treballant amb el projecte ‘Poctefa’ per determinar quin és l’impacte que té el producte pirinenc sobre la salut. De fet, ja hi ha alguns estudis que apunten que “la carn de qualitat no perjudica la salut de la persona” ha afegit Calvó.

El sector de la ramaderia és una “línia consolidada” ha explicat la ministra Calvó, i ha afegit que les subvencions s’han mantingut i s’han adaptat en funció de les circumstàncies. Actualment s'hi destina fins a 2,5 milions d’euros anuals. En aquest sentit, la Fira concurs del 27 d’octubre “és un indicador de l’estat d’aquest sector i aquest any ens han faltat pocs animals per arribar a la xifra de caps de bestiar rècord situada en 205 l’any 2009” ha pronunciat el director d’Agricultura, Landry Riba.

Des del 2010 la Fira concurs d’Andorra la Vella és una festa d’interès cultural (FIC) inclosa a l’Inventari General del Patrimoni Cultural. Un esdeveniment que garanteix el relleu generacional perquè les noves generacions segueixin desenvolupant les tasques que fan els seus padrins.

stats