Publicitat
Publicitat

L'organització preveu més de 7 MEUR de retorn pels Mundials de BTT

Les estimacions més conservadores preveuen 50.000 espectadors presencials, aproximadament 30.000 pernoctacions i 30 milions d'audiència televisiva en 28 països pels Mundials de bicicleta tot terreny entre l'1 i el 6 de setembre a Vallnord

Els Campionats del Món de bicicleta tot terreny i trial, que se celebraran a Vallnord i La Massana entre l'1 i el 6 de setembre, preveuen uns resultats que, si s'acompleixen, seran vertiginosos. Després d'invertir 1.800.000 euros -compartits al 50%-50% entre el Govern d'Andorra, d'una banda, i EMAP i els patrocinadors de l'altra- esperen aproximadament 30.000 pernoctacions, 50.000 espectadors presencials, 30 milions d'espectadors televisius de 69 canals en 28 països, un staff de més de 300 persones i més de 300 periodistes acreditats. Amb aquestes dades -basades en els resultats dels darrers Mundials de Noruega- el retorn per al país es pressuposa de més de 7 milions d'euros, "tirant pel cap baix", com ha anunciat aquest dijous a la presentació de l'esdeveniment el cònsol major de la Massana i president d'EMAP, David Baró.

Amb aquestes previsions, el cap de Govern, Toni Martí, ha tret pit i ha insistit que "Andorra és un país ideal per acollir competicions internacionals de primer nivell" i ha recordat que "fa anys seria impensable acollir tot el que s'ha acollit". En un moment en què el país viu una crisi d'imatge internacional Martí aposta per aquest tipus d'esdeveniments perquè "Andorra necessita que es parli de les seves coses bones". L'èxit de les proves de la Copa del Món del 2008 -20.000 espectadors amb tres disciplines-, el 2009 -14.000 espectadors amb dues disciplines-, i el 2013 -35.000 espectadors amb tres modalitats- avalen l'aposta.

És evident que tothom fa pinya de cara a un muntatge de la dimensió d'aquests Campionats del Món, per als quals queden ja només 103 dies. Baró, per exemple, ha destacat les virtuts dels circuits del 'bikepark' de Vallnord, que s'emmiralla en l'exemple de Fort William a Escòcia per arribar a ser el millor del món -de moment, segons la Unió Ciclista Internacinal (UCI) ja el considera el segon millor del món en descens. El cap de Govern, per la seva banda, ha anat més enllà i ha assegurat que "tenim el millor circuit del món".

Martí ha recordat la dita que diu que "quan s'estima un projecte, no es compten els diners", però, a més, ha recordat que "si darrere no hi ha la societat civil, no es poden fer aquestes coses". Malgrat això, l'aposta econòmica ha estat important, 1.800.000 euros -dels quals Andorra Turisme n'ha aportat el 50%- i el patrocini de Crèdit Andorrà o la marca de bicicletes andorrana -important impulsora del 'bikepark' de Vallnord, també- Commençal, entre altres. En definitiva "un projecte de país", com l'ha qualificat Baró.

Pel que fa a la part més esportiva, els Mundials tindran una prèvia amb els Masters, del 23 a 27 d'agost, que també s'han tingut en compte a l'hora de fer les previsions. Són una competició al mateix emplaçament dels Campionats del Món, però amb corredors que hi van a títol personal. El plat fort serà, però els Mundials, on es participa representant un país, a diferència de les proves de la Copa del Món.

"Seran uns Mundials històrics" ha dit Baró. Per aconseguir-ho, a part de les proves de 'crosscountry olímpic' -un circuit de quatre quilòmetres per la natura-, 'crosscountry eliminator' -un circuit més curt, de menys d'un quilòmetre, en el qual quatre corredors lluiten per ser un dels dos classificats- i 'descens' -amb un circuit de 2,5 km que ja ha guanyat fama i por entre els corredors de més alt nivell es comptarà també amb les proves de trial de bicicleta. Aquestes proves se celebraran a la Massana, a la plaça de les Fontetes i el Prat del Colat.

La parròquia de la Massana va començar a apostar pel ciclisme de muntanya fa anys, amb fortes inversions. Baró, de fet, reconeix que "teníem poques esperances que Andorra mai pogués acollir un Mundial". Ara queden poc més de 100 dies per aconseguir-ho i, a més, s'ha confirmat la celebració de Copes del Món el 2016, 2017 i 2018. El president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart, ha celebrat l'èxit que viu l'esport al país darrerament: cicloturisme, etapes de les grans voltes, alt nombre de federats i ara els Campionats del Món. La Federació fa dos anys que prepara atletes andorrans perquè puguin "defensar el seu país amb orgull" i, tot i reconèixer que no optaran a guanyar proves, assegura que hi participaran amb garanties.