Societat 29/11/2017

L'ossa balla pel Christmas Village

Ordino amplia les parades per la fira de Nadal i recupera una tradició centenària

Ana
2 min
L'empresari Toni Riba, el conseller de Turisme i Esports del comú d'Ordino, Jordi Serracanta, i la codirectora de l'Esbart Valls del Nord, Pilar Capdevila, presenten les activitats de Nadal a la parròquia. / C.G. (ANA)

OrdinoUna fira de Nadal i una representació centenària. Aquests són els elements més destacats del Nadal d'Ordino, que donarà el tret de sortida aquest dijous a la tarda des de la plaça Major, amb la tradicional encesa de llums (i actuació de l'Esbart Valls del Nord). Un cop il·luminada la parròquia, i fins al 13 de gener, el comú ha programat diverses activitats. Els dies de més moviment seran el 7, 8 i 9 de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima a Espanya. Serà llavors quan se celebrarà el Christmas Village i es recuperarà, 25 anys després, la representació de l'Ossa.

Pel que fa al Christmas Village, en aquesta segona edició comptarà amb 33 parades, per les 20 de l'any passat, i sobretot la novetat es troba en què algunes d'aquestes estaran a l'Era Rossell, propietat del Govern i que ha cedit per a l'ocasió. S'espera augmentar prop d'un 10% la xifra dels 3.000 visitants aconseguida l'any passat, ha manifestat l'empresari Toni Riba, un dels impulsors d'aquesta fira de Nadal en col·laboració amb el comú. S'hi podrà trobar parades de manualitats, decoració, temes florals, menjar i beure, moda i complements. Riba ha celebrat l'alt interès dels paradistes per participar-hi. Fins i tot hi ha llista d'espera. "Se'ns queda petit" l'espai, ha reconegut el conseller de Turisme i Esports, Jordi Serracanta.

Anant ara a la representació de l'Ossa, és una tradició que ja se celebrava a la parròquia per Nadal al segle XIX, ha explicat la coreògrafa de l'espectacle i codirectora de l'Esbart Valls del Nord, Pilar Capdevila. Els actors, al voltant d'una quinzena, representaran una història que, igual que el popular Ball de l'Ossa d’Encamp i el que se celebra a d'altres pobles pirinencs, comença amb uns dallaires que no tenen ganes de treballar les terres del seu amo. A partir d'aquí, hi apareixen diversos personatges com la minyona, el propi amo, "uns senyorets que es mofen dels dallaires" i l'ossa, que se suma a les burles. La història finalitza amb la mort de l'ossa i l'exhibició de la seva pell al públic present.

Capdevila ha destacat que tant la capa del cavaller com la pell de l'ossa són centenàries i s'han anat guardant entre generacions de famílies del poble. "Tenim molta il·lusió per recuperar aquesta tradició", ha manifestat. De fet, aquest any és la segona vegada que es recupera una representació de la parròquia: per Carnaval va ser el torn del Judici dels Contrabandistes.

La iniciativa de tornar a portar l'ossa als carrers d'Ordino va ser del comú. "Volem que les noves generacions vegin què es feia anys enrere i que ells siguin els que puguin continuar amb aquestes tradicions, perquè no caiguin en l'oblit", ha destacat Serracanta.

stats