Malestar dels advocats amb el president de Corts

Defensen poder exercir la professió sense "amenaces"

Una vintena d'advocats relacionals amb la causa 81 del judici sobre BPA -la relacionada amb el xinès Gao Ping- han fet arribar una queixa a la degana del Col·legi d'Advocats, Sophie Bellocq, en la qual expressen el seu malestar pel que consideren una "amenaça" del president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, relacionada amb l'allau de recusacions que el lletrat ha presentat pel 'cas BPA' i que estan fent retardar el reinici del judici.

Un dels advocats que s'han adherit a aquest manifest ha volgut deixar clar aquest dimarts que no es tracta d'un document "contra Pijuan", sinó a favor de l'exercici de la professió davant d'una advertència del magistrat a Silvestre, en la qual l'avisava que el seu procediment podia anar en detriment dels seus clients i portar-los a la presó.

Aquest advertiment no ha agradat el col·lectiu, tot i que el president del Tribunal de Corts defensa "legitimament" la seva advertència que és del "tot legal", segons les mateixes font.

Els advocats demanen al col·legi que analitzi la queixa i l'elevi al Consell Superior de la Justícia.

Segons les fonts, Pijuan va retreure a Silvestre la seva forma de procedir i el va avisar que podia anar en perjudici del seus clients. Silvestre ja ha recusat onze jutges del 'cas BPA' i al mateix Pijuan, que va ser rebutjada pel Tribunal Superior.

El setembre passat els quatre processats defensats per Josep Anton Silvestre van considerar que hi havia motius per pensar que el tribunal no els jutjarà de manera imparcial i van demanenr que s’apartin del cas.

A més, durant la vista Pijuan va advertir Silvestre amb una possible querella per injúries i calúmnies.

En el cas Gao Ping es jutgen uns fets relacionats amb l’empresari valencià Rafael Pallardó, que presumptament enviava diners a empresaris xinesos a través de compensacions que efectuava amb clients de l’entitat bancària. Es tracta d’un macrojudici amb unes magnituds poques vegades vistes al país: 25 acusats i una vintena d’advocats que defensen els interessos dels acusats, del Govern i actors civils que reclamen compensacions pels perjudicis soferts, a banda de la fiscalia, la qual cosa ha obligat el Consell Superior de la Justícia a habilitar una sala especial a l’edifici de Prada Casadet.