'La nena de la casa de la bauma', de Maria Encarnació Bellostas, es fa amb el Fiter i Rossell de la 38a Nit Literària

Tot i l'augment de treballs presentats, el Premi de divulgació científica, el Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, el Sant Carles Borromeu de contes i narracions, el Grandalla de Poesia i el Premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica han quedat deserts

L'hotel Fènix d'Escaldes-Engordany ha estat l'escenari escollit per acollir, aquest dijous a la nit, el lliurament dels premis de la 38a Nit Literària, esdeveniment cultural organitzat pel Cercle de les Arts i les Lletres. Enguany, el Premi Fiter i Rossell de novel·la, que amb un total de 14 obres ha doblat el nombre de treballs presentats respecte a l'edició anterior i que està dotat amb 15.000 euros i la publicació de l'obra, ha acabat en mans de l'escriptora terrassenca Maria Encarnació Bellostas, gràcies al relat 'La nena de la casa de la bauma'. Tal com ha detallat l'autora, aquesta novel·la pretén fer reflexionar, mitjançant la vida d'un protagonista i un antagonista, sobre un dels problemes socials més greus que existeix en l'actualitat com són els maltractaments.

El Cercle de les Arts i les Lletres també ha guardonat a Agustí Franch amb el premi de teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà, dotat amb 3.500 euros, i Xavier Marzal amb el Premi Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literari, dotat amb 2.000 euros. Pel que fa al Premi Tristania de Periodisme, dotat amb dos premis de 1.250 euros, l'obra 'Camí del Foc' de Qucut Produccions, realitzat per Rosa Burgos i Albert Cristòfol, ha estat l'obra guardonada en l'àmbit de treballs publicats o emesos en territori andorrà, mentre que Tania Collados, directora de l'espai Cuines de TV3, conjuntament amb el seu equip, ha recollit el premi en la categoria de treballs difosos a l'estranger. D'entre els diferents premis que han esdevingut deserts, ha destacat el Premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica, guardó dotat amb 15.000 euros, i que novament, tal com va succeir en la passada edició, no s'ha atorgat a cap autor.

Després de rebre el prestigiós premi de les mans del cap del Govern, Toni Martí, la guanyadora del Fiter i Rossell ha comentat que "ha estat una sorpresa meravellosa que no m'esperava gens" i ha afegit que tot i acabar de sortir d'una operació força complicada, "aquest reconeixement m'ha omplert de força i alegria". A més, la guanyadora del Fiter i Rossell ha volgut aprofitar l'ocasió per fer menció especial al suport obtingut per part de la seva parella, el poeta Pere Portés, ja que tal com ha recalcat, "és la persona que em va engrescar a presentar l'obra i la que m'ha guiat fins aquí".

Un dels altres guanyadors ha estat l'escriptor massanenc Agustí Franch, que amb l'obra de teatre 'Fred', ha aconseguit el premi de teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà, dotat amb 3.500 euros. Tal com ha detallat l'autor, l'obra se centra en les vivències i els temors d'una família andorrana després d'acollir un grup de refugiats jueus durant la Segona Guerra Mundial. En aquest sentit, Agustí Franch, s'ha mostrat "molt content" per veure com es reconeix una feina de llarg recorregut i ha afegit que "fa tres anys que visc a Andorra i des del primer dia he tingut ganes d'escriure sobre un tema andorrà" i, per tant, aquest reconeixement és un motiu d'orgull enorme.

El Premi Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literàri, dotat amb 2.000 euros, ha recaigut en l'escriptor valencià, Xavier Marzal. Pel que fa al Premi Tristaina de Periodisme, dotat amb dos premis de 1.250 euros, l'obra 'Camí del Foc' de Qucut Produccions, peça que recrea la festa que se celebra durant la nit de Sant Joan a diferents parts del Pirineu, realitzat per Rosa Burgos i Albert Cristòfol, ha estat l'obra guardonada en l'àmbit de treballs publicats o emesos en territori andorrà, mentre que Tania Collados, directora de l'espai Cuines de TV3, conjuntament amb el seu equip, s'ha emportat el premi en la categoria de treballs difosos a l'estranger.

Quatre accèssits lliurats

La resta de guardons, el Premi Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta dotat per Andbank, el Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions dotat per Morabanc, el Premi Grandalla de Poesia Crèdit Andorrà i el Premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica han quedat deserts. No obstant això, en categoria d'accèssit, el Manuel Cerqueda de novel·la curta ha lliurat dos reconeixements de 2.500 euros, a l'obra 'El deu sorollós' d'Ignasi Serrahima i a la novel·la 'Tornar a casa' de l'escriptora urgellenca Laura Casanovas. Quant al Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions també s'ha entregat un accèssit de 1.500 euros a l'autor Jordi Ortiz per l'obra 'Espectre de Papaia'. Finalment, el Premi Grandalla de Poesia Crèdit Andorrà, tot i quedar desert, també ha atorgat un accèssit de 1.500 euros a l'escriptora menorquina Anna Ticoulat per l'obra 'La Finestra curiosa'.

La cerimònia de lliurament de premis de la 38a Nit Literària, que enguany ha recuperat el format de sopar gala, ha finalitzat amb l'homenatge que el Cercle de les Arts i les Lletres ha rendit a 8 dones escaldenques que han format part de l'entitat durant diversos anys.