Marsol referma l'aposta per un model de ciutat centrat en les persones

En una visita de responsables de l'ajuntament de Pontevedra la cònsol destaca la inspiració que va ser la ciutat per començar a fer zones per als vianants

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, creu que la capital ha de continuar evolucionant cap a una ciutat més “còmoda, agradable i sostenible”, un espai pensat més per a les persones que per als vehicles. Així ho ha refermat durant la vista que han dut a terme a la zona de Meritxell i travesseres els regidors d’Urbanisme i Patrimoni Històric i d’Obres i Transports de Pontevedra, Xaquín Moreda i Demetrio Gómez. Marsol ha recordat que el 2017 l’actual majoria va fer una visita a la ciutat gallega en què van poder veure un model d’ urbanisme que els ha “inspirat moltíssim” i que de fet va servir perquè veiessin “la llum” sobre el que s’havia de fer a Andorra la Vella.

Pontevedra va fer una aposta, l’any 1999, “per recuperar la ciutat per a les persones”, ha explicat Gómez, “expulsant” els 80.000 vehicles que cada dia hi transitaven. Actualment hi ha nombroses zones per a vianants a la ciutat i s’ha aconseguit que només hi passin per l’interior 7.000 vehicles. Això, però, no ha comportat una minva de l’activitat. Al contrari, tal com ha detallat Gómez, la ciutat ha guanyat 10.000 habitants en els darrers anys i “els carrers estan plens d’activitat, de comerços, d’activitat hostelera, és una ciutat plena de vida”. D’aquesta manera, s’ha revertit la situació que vivia el 1999, quan era "una ciutat en decadència que expulsava els veïns".

Goméz ha manifestat que veuen “molt reflectit” el model de Pontevedra a Andorra la Vella la qual cosa, ha remarcat, és per a ell un “orgull”, ja que d’aquesta manera veuen que el que estan fent “està ben fet i millora la vida de les persones”.

Marsol ha destacat que s’ha començat a aplicar aquest model inspirat en Pontevedra, que ha rebut diferents premis internacionals, a l’avinguda Meritxell i la zona de la plaça del The Cloud però que la voluntat és també fer accions a Riberaygua i Travesseres, on creu que en algun tram es pot tallar el trànsit; l’enllaç de Príncep Benlloch cap a Santa Coloma i la continuació de l’ avinguda d’Enclar des de la Renault a l’església.

Comunals

D’altra banda, i qüestionada pels mitjans de comunicació sobre la confecció de la llista que ella encapçalarà a les comunals, ha destacat que s’han fet diferents reunions però que “encara no hi ha cap acord”. Marsol ha tornat a reiterar la voluntat de conformar una “ candidatura oberta” a d’altres partits i persones més enllà de Demòcrates ja que “totes les idees s’han de tenir en compte”. Malgrat aquesta confluència de plantejaments, ha volgut deixar clar que des de DA el que no es vol és “renunciar” el projecte que han tirat endavant aquests quatre anys.