Societat 03/08/2017

Les obres de la futura seu de la justícia segueixen els terminis previstos

El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, també visiten els treballs de l'hotel Rosaleda i l'ampliació de la CG3 a Llorts

Ana
4 min
Un moment de la visita a les obres de la nova seu de la justícia, amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres. / D.R. (ANA)

Andorra la VellaLes diferents obres del país (la nova seu de la justícia, l'hotel Rosaleda i l'ampliació de la CG3 a l'altura de Llorts) han comptat aquest dijous al matí amb la visita del cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, per veure l'estat actual dels treballs.

"Una de les obres més emblemàtiques d'aquesta legislatura", així qualificava Torres la nova seu de la justícia, que avança segons els terminis previstos i en l'actualitat ja disposa de dues parts subterrànies i el forjat de la primera planta. Una obra de gran format que permetrà disposar al poder judicial d'un edifici de titularitat pròpia, tal com ha destacat el cap de Govern. Les obres està previst que finalitzin el maig del 2019 i tindran un cost de 18,8 milions d'euros. Tot i això, Torres ha remarcat que no serà fins a finals del 2019 quan entri en funcionament.

Precisament, Martí ha explicat que aquesta obra "era la més important que s'havia de fer", ja que "la justícia necessitava estar a casa seva". En aquesta mateixa línia, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha manifestat que tant la nova seu de la justícia com l'Estació Nacional d'Autobusos són dues infraestructures que "aportaran molta riquesa a la parròquia i permetran créixer la zona".

La futura seu del ministeri de Cultura, l'hotel Rosaleda, ha estat la següent visita que han dut a terme Martí i Torres, per tal d'observar com avancen unes obres que segons han remarcat els tècnics han patit alguna complicació ocasionant alguns endarreriments. Tot i això, Martí s'ha mostrat confiat en el fet que les obres finalitzin la seva primera fase el juny del 2018, amb un cost total de menys de 7 milions d'euros.

La infraestructura conservarà una gran part de l'estil arquitectònic de l'antic edifici tot i que, segons han explicat els tècnics, els pilars de l'hotel s'han reforçat per evitar esfondraments. D'aquesta manera, el Govern donarà ús a un dels espais més emblemàtics de la parròquia encampadana i que va ser catalogat com a patrimoni arquitectònic públic. La cònsol menor de la parròquia, Esther París, ha valorat "molt positivament" les obres i ha explicat que "això donarà patrimoni i vida econòmica al centre d'Encamp".

Aquest fet ha estat motiu de celebració a Martí, que ha ressaltat que "poc podem demanar fora, si nosaltres no saber cuidar els nostres edificis", en referència a la possibilitat d'acollir noves iniciatives d'inversió en altres edificis catalogats, com és el cas de Casa Rossell, un edifici que també es licitarà abans de finalitzar la legislatura.

Per últim, Martí i Torres han visitat les obres d'ampliació de la carretera general 3 (CG3) a l'altura de Llorts, de la qual actualment ja s'han finalitzat 2,7 quilòmetres dels 5 km previstos. Els treballs van enfocats bàsicament a l'eixamplament de la carretera mitjançant la creació de dos carrils per automòbils i dos carrils bici, així com dues voravies pels vianants.

"Un canvi de format per generar harmonia": amb aquestes paraules ha definit Torres els treballs que s'estan duent a terme a Llorts, ja que fins i tot s'està aprofitant part de la pedra que s'està excavant per realitzar els murs, per tal de disminuir l'impacte paisatgístic, un fet que també ha celebrat Martí, que ha emmarcat les obres en un procés de "reequilibri territorial".

El titular d'Ordenament Territorial ha recalcat que encara falten alguns acords amb propietaris privats, per tal de dur a terme la totalitat de les obres, tot i que ha assenyalat que "tot va per bon camí i està força avançat". De la mateixa manera, Torres ha explicat que "esperem que abans d'acabar la legislatura tinguem tots els trams licitats". Les obres tindran un cost total proper als 15 milions d'euros.

La cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba, ha ressaltat aquests treballs com "una millora molt important", ja que permetrà crear un accés més integrat a la zona, així com "zones més segures pels ciclistes i vianants". En aquest sentit, Riba també ha remarcat que "això aproparà el camp de neu d'Arcalís al poble i treballar per prevenir el risc d'allaus".

Per un altre costat, el ministre d'Ordenament Territorial ha anunciat que aquesta setmana es reunirà amb els representants de la companyia aèria Swiftair, que ara fa uns dies es mostrava interessada a fer ús de l'aeroport Andorra-La Seu d'Urgell. Torres també ha manifestat que la instrumentalització GPS prevista abans de la tardor serviria per atreure més aerolínies

A més, Torres també ha valorat la decisió de Viladomat de presentar un recurs pel que fa als terrenys de Sud Ràdio. El ministre ha manifestat que "això és més aviat un problema del comú d'Encamp i la concessionària" i que aquesta acció "no frena pas res".

La rotonda de Fontaneda, licitada abans de finals d'any

El vial de Sant Julià de Lòria disposarà d'una nova peça ja que, segons ha explicat Torres, "abans de finalitzar l'any es licitarà l'obra de la rotonda de Fontaneda", un pont que enllaçaria l'avinguda Francesc Cairat amb la nova desviació. Així mateix, Torres també ha anunciat que l'any vinent el Govern realitzaria el projecte de la desviació per la propietat privada amb la qual ja s'havia signat un acord.

El ministre d'Ordenament Territorial també ha recordat que la fase 1 s'executarà plenament, tot i que la segona fase que incloïa la realització d'un nou túnel no es durà a terme pels seus elevats costos. Tot i això, Torres no ha descartat que es pugui fer la segona fase en una legislatura posterior, ja que "les dues obres són complementàries i caldrà veure el resultat perquè, segons Mobilitat, ja hi haurà una reducció important de les retencions".

stats