Publicitat
Publicitat

Massiva demanda d'exemplars de 'Charlie Hebdo' al Principat

La distribuïdora en portarà 100 exemplars aquest dijous i 200 més en tongades. La distribució habitual a Andorra és de cinc exemplars

El setmanari 'Charlie Hebdo' ha tret aquest dimecres una nova edició, la primera després del brutal atemptat que va patir la seva redacció. Els supervivents de l'assassinat han preparat un número que s'ha esgotat en menys d'una hora als quioscos de França i han hagut d'augmentar la tirada a 5 milions, en lloc de l'habitual de 30.000 exemplars. A Andorra, el fenomen és similar: arribarà un dia més tard i amb una distribució de 300 exemplars -100 aquest dijous i 200 més en tongades posteriors-, una xifra enorme, comparada amb les cinc revistes que Distrand, la distribuïdora de premsa estrangera al Principat, reparteix cada setmana de la revista.

L'ànsia per aconseguir una publicació històrica i conservar-la es barreja amb la intenció de donar suport econòmic a una redacció torpedinada empresarialment i sentimentalment. Dins les nostres fronteres aquest sentiment el demostren, per exemple, els més de cinquanta exemplars encomanats al quiosc papereria Punt i Ratlla de la plaça Guillemó, que ja ha demanat a la distribuïdora l'ampliació del repartiment habitual -un o dos exemplars a tot estirar que "sol emportar-se la mateixa persona", segons ha explicat la seva propietària, Maria Antònia Rabassa. La gent continua trucant, sense saber que al Principat el 'Charlie Hebdo' arribarà amb un dia de retard i que hi ha una llarga llista d'espera per aconseguir-lo. En aquest establiment, a més, tota la premsa francesa es va esgotar passades les nou del matí de l'endemà de l'atemptat.

Però els quioscos no són les úniques botigues que oferiran el setmanari. També es podrà trobar a grans magatzems, com el centre d'Andorra la Vella de Pyrénées, on aquest dimecres al matí ja comptabilitzaven 40 reserves, tot i que no tenien confirmació de quantes en rebrien finalment. Curiosament, el centre no té habitualment la revista, "abans la teníem, però la vam deixar de portar", ha explicat a l'ARA.ad l'encarregat, Joan Andrade, que es veu obligat a advertir als interessats que truquen per demanar-la que no tindran garanties de rebre el seu número.

El Super U del Centre Comercial Andorrà, per la seva banda, en tindrà cinc, tots reservats. Normalment en rep un i "es torna, perquè no s'ho emporta ningú", han explicat des de direcció. A altres establiments se sol vendre entre alumnes o membres de les escoles franceses, com a la botiga de la plaça Guillemó, on ja s'hi han mostrat interessats membres de la comunitat francesa al país.

Qui no rebrà l'exemplar és l'Ambaixada Francesa perquè no hi estan subscrits. Tampoc no es podrà trobar, paradoxalment, al Pas de la Casa. El responsable de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, ha explicat que aquest dimecres al matí hi havia cues per aconseguir el setmanari al quiosc d'Ax-les-Thermes i que molts residents francesos hi han baixat. Curiosament, l'únic establiment del poble on es pot trobar premsa francesa habitualment, el supermercat Record, només ven el 'Libération', 'Le Monde' i 'L'Equipe'.

Aquest dijous a primera hora, la distribuïdora ha assegurat que els quioscos que ho hagin demanat estaran abastits, com a mínim, d'alguns exemplars, perquè la revista arribarà aquest dimecres a la nit. L'editor, "molt atabalat", segons han assegurat, els ha garantit 300 exemplars, dels quals aquest dijous n'arribaran només un centenar i la resta, en tongades posteriors.