Publicitat
Publicitat

Menys pescadors als rius

Quan s’obre la temporada de pesca als estanys hi ha una major afluència de pescadors, sobretot forans que venen des de meitats de juny fins a les darreries del mes de setembre sobretot a Engolasters i Tristaina

Enmig de la temporada de pesca, els Banders segueixen amb l’operatiu pel control de la pesca en llacs, estanys i rius. Segons Miquel Rossell, cap dels Banders, es detecta un descens del número de pescadors en els rius mentre que es manté l’afluència en els llacs, sobretot aquells que tenen un accés senzill, com el d’Engolasters i Tristaina. Les sancions imposades fins el moment pels Banders són similars a les de l’any passat. Aquestes poden arribar a 3.000 euros en el cas de les sancions més greus.

Els mesos on més sancions s’imposen corresponen al moment en què s’obre la pesca als estanys on explica el cap del cos de Banders que hi ha una major afluència de pescadors sobretot forans que venen des de meitats de juny fins a les darreries del mes de setembre. Sobre el nombre de sancions, Rossell assenyala que no es detecta pel moment un increment de les sancions però sí dels controls del cos de Banders sobre els estanys i rius.

Rossell assenyala que el procediment sancionador és bastant llarg amb un procés d’al·legacions que el sancionat té dret a recórrer en diferents ocasions, i que fa que les sancions puguin resoldre’s en tres o quatre mesos. El cap del cos de Banders assenyala que l’afluència de pescadors als rius va en descens, tot i que “hi ha el pescador de sempre a Andorra que hi va” i es percep un lleuger augment en els rius d’alta muntanya. Pel que fa a Engolasters i Tristaina aquests són les destinacions familiars per excel·lència “perquè és més senzill arribar-hi”.

La reglamentació de pesca no varia respecte els països veïns on es compta amb el carnet del pescador, un tràmit que esperen “que podem agilitzar més i que es pugui fer a través d’internet”. Sobre els canvis normatius aprovats d’una temporada a l’altra sobre usos i pràctiques de pesca prohibides, Rossell explica que la voluntat dels Banders és fer divulgació i conscienciar perquè la gent compleixi la reglamentació, “la feina és explicar la normativa” i no l’afany sancionador, explica. A la banda catalana explica Rossell que la reglamentació ha unificat criteris de pesca, nombre concret de peixos i tècniques que en el cas d’Andorra és de 8 truites i d’almenys 20 centímetres.

Les infraccions comeses contra la Llei de pesca arriben fins als 3.000 euros i es classifiquen segons faltes lleus, menys greus que poden arribar a 300 euros, greus fins a 1500 o molt greus que representen una sanció de 3000 euros. Són faltes molt greus la pesca fora de temporada, fer-ho en vedats, no retornar els peixos pescats en trams de pesca sense mort o vendre i comprar exemplars pescats en aigües públiques. Cada vegada hi ha més trams de pesca sense mort, que és la pràctica que ha crescut més en els últims anys.