Societat 17/05/2018

Més de 36.700 euros de 'solidaritat ultra trail'

Les donacions dels corredors van sumar 2.800 euros l'any passat, que l'organització va triplicar en quantitat i va destinar a ONG i iniciatives sense ànim de lucre

ARA Andorra
2 min
La donació a tres ONG del país amb el que es va recaptar a la darrera edició de l'AUTV. / AUTV

Andorra la VellaTal com defensen constantment des de l'organització (l'empresa Cims Màgics) de l'Andorra Ultra Trail Vallnord, la superació i la solidaritat són els grans valors que es volen fomentar amb la competició, per sobre de la competitivitat i la individualitat. I una mostra d'això, que possiblement quedi camuflada d'entre moltes de les iniciatives que envolten la prova, són les donacions que any rere any fan a diverses ONG del país o entitats foranes que treballen en accions solidàries. En aquestes deu edicions, comptant el que han aportat els corredors i el que ha aportat l'organització, s'han fet donacions per valor de 36.763 euros.

Quan parlem del que aporten als corredors, ens referim al fet que, des de l'any 2014, es proposa a tots els inscrits fer una donació de quatre euros per a una ONG. Poden escollir entre tres proposades, que van canviant amb les edicions. La xifra aconseguida per aquesta via ha estat força estable cada edició, i s'ha situat al voltant dels 2.300 euros. L'any passat, però, els corredors van donar una mica més: 2.789 euros. En total, durant aquests quatre anys s'ha aconseguit recaptar 9.679 euros.

Així mateix, des de l'organització s'ha fixat el compromís d'intentar doblar a cada edició la quantia donada pels participants. Si així ho permeten els beneficis, una situació que es va començar a donar especialment a partir del 2015 (els tres anys anteriors les donacions eren més reduïdes, d'entre 3.000 i 4.000 euros). Però el 2015 van sumar 4.968 euros que, comptant els 166 euros en concepte de donacions de material (és a dir, no econòmiques), van ascendir fins als 5.134. L'any 2016 l'organització va donar 6.472 i el 2017 8.360. És a dir, el mínim és doblar el que donin els corredors, però els darrers anys s'ha aconseguit triplicar. "Si veiem que podem donar una mica més, ho fem", exposen des de l'organització.

Concretament, l'any passat els donatius de corredors i Cims Màgics van anar a les ONG andorranes Oxfam Intermón, Hi Arribarem i Aigua de Coco. També es va fer una aportació especial per als afectats per l'huracà Irma, a través de la plataforma d'ONG (l'any anterior es va fer el mateix, però per als refugiats), i es va col·laborar en l'edició del llibre solidari 'No tot és córrer' de l'Eduard Vergara.

Així mateix, es van fer donacions de material a esdeveniments esportius com la cursa catalana solidària Kedada Trail. També es va convidar a la Fantine Morinière i a la seva família durant els dies que va durar l'AUTV. La Fantine és una noia amb una malaltia rara, la síndrome d'Ehlers Danlos. Dos corredors (Karine Sanson i Charly Basco) van fer la prova Eufòria amb l'objectiu de donar visibilitat a la malaltia, i van entrar a la meta acompanyats de la Fantine.

L'atleta Karine Sanson explica el cas de la Fantine, al seu costat, als organitzadors de la prova. / AUTV

Un 1% del total de les despeses

El percentatge de les donacions del total de les despeses de l'AUTV és de l'1%, segons s'exposa al compte d'explotació de l'any passat. A aquí també s'hi han de sumar els imports econòmics que es donen, de manera totalment voluntària, a la Creu Roja, que participa en l'organització de l'esdeveniment. Una quantia de 1.600 euros per edició.

stats