Més fluïdesa en els accessos a Andorra des de França

Les mobilitzacions a les carreteres són menys estrictes i la major part es traslladen a les entrades als centres comercials a l'Arieja

La segona jornada de les  mobilitzacions  del moviment dels 'armilles grogues' a les zones pròximes a Andorra ha tingut un matí amb talls destacats a les carreteres d'accés al Principat com ara la de La  Remise , a la població de  Vèbre , a uns 40 quilòmetres del Pas de la Casa. A partir del migdia, però, els talls s'han traslladat a les entrades dels centres comercials com el del supermercat  Leclerc , a  Saint - Jean -du- Falga , a prop de Foix, els  Intermarché  de Foix i de Pamiers o els  Super  U de  Tarascon , Lavelanet i de  Verniolle . Amb tot, es manté un tall intermitent a  Tarascon , a la rotonda que  dona  accés al centre de la població. A Pamiers han aixecat les barreres al peatge de l'autopista.

La situació és més complicada a la Catalunya Nord. A Perpinyà un automobilista ha atropellat un grup dels 'armilles grogues' amb el balanç d'un ferit.  Fins al  moment hi ha hagut a tot el país 283.000 manifestants i 1.400 ferits. Una manifestant va morir  atropellada dissabte  a Pont-de- Beauvoisin  (al sud-est de França). Aquest vespre, a les vuit, el primer ministre francès  Edouard   Philippe  serà entrevistat a l'informatiu de  France  2 per fer el balanç de les mobilitzacions i definir la postura del govern a partir d'ara.

El moviment dels 'armilles grogues' va sorgir a través d’un esdeveniment a Facebook. Eric Drouet, un camioner francès, hi convidava tothom i proposava bloquejar la carretera de circumval·lació de París. Creat el 21 d’octubre, aquest esdeveniment tenia 200.000 persones interessades el dia abans de la mobilització. Paral·lelament, van aparèixer molts altres grups i missatges en aquesta xarxa social contra l’augment del preu del combustible. 

Des del gener, el preu del gasoil ha augmentat a França 7,6 cèntims per cada litre (11,9%) i 3,9 cèntims el litre de gasolina. El malestar creat per l’augment del cost d’un producte bàsic per a nombroses famílies és un nou motiu de preocupació per a Emmanuel Macron. En els pressupostos de l’any que ve, els impostos s’incrementaran en 6,5 cèntims per cada litre de gasoil i 2,9 en el cas de la gasolina. Aquestes taxes continuaran augmentant fins al 2020 per anivellar el preu del gasoil i la gasolina i així promoure la venda de vehicles menys contaminants.