Més de 2.200 persones ja han designat el metge referent

Des de l'executiu es valora com a "optimistes i favorables" les dades

Més de 2.200 persones ja han fet el pas per identificar qui serà el seu metge referent, ja sigui a través de la mateixa consulta del doctor o de la CASS (de manera presencial o a través de la web). Es tracta d’unes dades que des del Govern es valoren com a “optimistes i favorables”, tal com ha posat en relleu el ministre portaveu, Jordi Cinca, que també ha volgut recordar que no hi ha cap termini fixat per a aquesta designació, que és possible des d’aquest dilluns passat, i que per tant aquest pas s’ha de fer però que no hi ha cap “urgència”.

D’aquesta manera, des de l’executiu han recordat que aquest dilluns 17 de setembre ha entrat en vigor el reglament que dona accés a l’assistència sanitària pública que estableix, entre d’altres qüestions, que els pacients han de designar un metge referent, que serà el seu principal interlocutor i el que el derivarà a l’especialista en cas necessari. Aquestes persones que facin l'assignació ja es podran beneficiar del règim de tercer pagador i només hauran d’abonar 5,9 euros en cas del metge de capçalera i 7,25 si es tracta del pediatra.

Cinca ha destacat la xifra que s’ha donat en només dos dies i mig (ja que les dades s'han comptabilitzat fins a aquest dimecres al matí) i també que a poc a poc aquest nou sistema s’anirà normalitzant. En aquest sentit, ha volgut recordar, davant els dubtes que sembla que han sorgit, que no hi ha un termini fixat en el qual s’hagi de fer aquesta assignació, ja que aquest model no estarà implementat al cent per cent fins que no s’aprovi la modificació de la llei de la CASS que fixa que anar de manera directa a un especialista sense passar pel metge referent suposi que el pacient hagi d’assumir un major copagament. De fet, ha manifestat que un cop aquest text estigui aprovat caldrà fer un balanç i una valoració per veure "com el model es va fent més efectiu" i implementant.

Cinca ha volgut incidir en un missatge de “tranqui·litat i confiança” i ha recordat, també, que de moment aquests canvis en el reemborsament per a la visita a un especialista encara no són vigents, ja que depenen de la modificació de la llei esmentada i que es troba a tràmit parlamentari. A més, ha incidit en què aquelles persones que tenen la necessitat, per la seva patologia, d’anar de manera freqüent a un especialista ho podran fer sense haver de passar pel metge referent, sense patir cap penalització. També ha destacat que els malalts que ja tenen una cita o una intervenció concertades fora d’Andorra les podran mantenir sense cap penalització, tot i que se’ls recomana que ho notifiquin al seu metge de capçalera perquè ho pugui fer constar en la seva història clínica. El ministre portaveu ha conclòs que seguiran incidint en la informació perquè aquesta arribi a tots els ciutadans.