Societat 19/11/2018

Més del 90% dels titulats d'ensenyament superior treballa

L'enquesta està feta el 2017 a un centenar d'estudianst de l'UdA

Ana
3 min
El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i la directora de l'AQUA, Marta Fonolleda, durant la roda de premsa de presentació de les dades. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaUn 95,9% dels titulats de l'ensenyament superior (Bàtxelor, màster i DPA) que van obtenir el títol el curs 2012-2013 i un 93,5% dels que es van graduar el 2015-2016 estan treballant. Així ho reflecteixen les dades que el ministeri d'Educació i Ensenyament Superior ha fet públiques arran d'una enquesta realitzada als 111 alumnes de la Universitat d'Andorra (UdA) que van obtenir el títol aquests dos cursos en les àrees de ciències de la salut, ciències socials i humanitats, i informàtica. El qüestionari, que es va dur a terme el 2017, també reflecteix que la globalitat del percentatge restant són persones que estan inactives, és a dir, que no estan ocupades però tampoc busquen feina. “Tots els que volien treballar, treballen”, ha sintetitzat directora de l’AQUA, Marta Fonolleda.

L'informe també posa negre sobre blanc que tres quartes parts dels titulats troben feina en menys d'un mes després d'obtenir el diploma i el 18% entre un i tres mesos. En relació a si la feina es correspon amb els estudis, la gran majoria és així, però varia segons el sector. Mentre que salut i informàtica gairebé tots treballen del que han estudiat, en les carreres de ciències socials i humanitats el percentatge no és tan elevat.

Tenint en compte que les dades són representatives de 111 alumnes, la dimensió del país i la competència laboral, el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha volgut recordar que els titulats andorrans estan dins d'un món competitiu. “Els que surten de l'UdA no estan sols i les empreses andorranes poden escollir fora d'aquests alumnes d'Andorra i anar a buscar titulats a Barcelona o Tolosa”, ha argumentat, tot recordant que si de cop es titulessin 500 persones es tindrien moltes dificultats per trobar sortides laborals.

L'enquesta també apunta que aquells estudiants que fa prop d'un any que s'han titulat un 70% tenen un contracte indefinit i un 22,4% és temporal. Unes dades que varien respecte a aquells titulats el curs 2012-13, on el 83% tenen un contracte fix, el 12,8% en compte propi i el 4,3% és temporal. Un fet que el ministre ha justificat pel temps passat entre l'obtenció del títol i la realització de l'enquesta: com més temps ha passat, el nombre d'indefinits augmenta. Tot i això, ha apuntat que era una opinió pròpia i que la voluntat és poder fer aquesta enquesta, a partir d'ara, anualment per poder corroborar aquest fet i tenir unes dades més completes.

També s’observa que el 95,9% dels titulats de fa més anys treballen a Andorra, mentre que els que fa un any que han obtingut el diploma, el 76,7% està ocupat al Principat i el 23,3% restant treballen a fora. Un element que tant Jover com Fonolleda han atribuït a la internacionalització de les titulacions de l'UdA. Pel que fa a les titulacions requerides, a més, es fa evident que el 73,5% dels titulats del 2012-2013 i el 63,3% dels titulats del 2015-2016 ocupen llocs de feina per als quals es demanava una titulació d’ensenyament superior.

Uns resultats que van en la línia dels que es van presentar la setmana passada en relació als estudiants de Formació Professional (FP).

Els idiomes, feina pendent

Una de les mancances més destacables que recull l'estudi són els idiomes i la introducció de l'anglès com a llengua vehicular. Segons els estudiants, és l'aspecte que té més marge de millora. Jover ha apuntat que s'han adonat del problema i tant el ministeri com l'UdA estan posant esforços per formar als professors i provocar que es puguin donar matèries, sobretot en anglès.

stats