Publicitat
Publicitat

Més de 5.000 vehicles s'han saltat la ITV des de principi d'any

700 d’aquests vehicles corresponen al mes de setembre però la majoria arrosseguen l’incompliment durant mesos. Una petita part correspondria a vehicles donats de baixa

Dels 33.547 vehicles que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) des del gener d’aquest any només 28.247 ho han fet. Així ho han informat l’ARA Andorra des del Ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, que ha evidenciat un incompliment de la inspecció en 5.300 casos aquest any.

Aquest absentisme, però, és inferior al de fa un parell d’anys, per exemple, quan es registrava un incompliment del voltant del 30% –enguany l’absentisme és d’un 15,80%, tot i que el percentatge pot variar si la tendència continua. No obstant això, no tots els vehicles incompleixen la llei en aquest sentit, perquè un petit nombre respon a vehicles comercials o particulars que s’han donat de baixa. 

Per tractar d’evitar aquest absentisme, el Govern envia un SMS als vehicles que haurien de passar la primera ITV cada mes. Al novembre l’han de passar 304 vehicles, els propietaris de 234 d’ells han facilitat un telèfon de contacte, però només s’ha pogut avisar a 133 d’aquests, perquè la resta pertanyen a societats i en aquests casos s’opta per no enviar SMS –davant el dubte de a qui pertany el telèfon mòbil assignat.

D’altra banda, de les 28.247 inspeccions realitzades fins al setembre, 6.647 vehicles han hagut de passar un segon examen. La Inspecció Tècnica de Vehicles té un preu de 20,51 euros, substancialment inferior als preus dels països veïns, on arriba a superar els 40 euros.

Els vehicles particulars –fins a un total de nou places– estan exempts de passar la ITV quan tenen menys de cinc anys. Ho fan biennalment amb una antiguitat de cinc a nou anys i de manera anyal a partir dels deu anys d’antiguitat. Les faltes més comunes detectades als vehicles són l’orientació defectuosa de l’enllumenat, no estar al corrent del pagament de l’assegurança, desgast als pneumàtics, o la corrosió provocada per la sal que s’escampa pel paviment per propiciar que la neu es desfaci.