Mesures per allargar l'alletament matern

Unicef creu que calen accions del Govern i de les empreses perquè els nadons fins als dos anys puguin ser alletats per les mares

Unicef ha fet públic aquest dijous un nou informe sobre la lactància materna, on consten dades d’Andorra corresponents al 2004, que reflecteixen que el 66% dels infants han estat alimentats amb llet materna. Davant aquestes xifres, la directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, ha destacat que "és difícil fer recomanacions específiques" tenint en compte l’antiguitat de les dades, però ha conclòs que en línies generals el que caldria és que tant el Govern com les empreses facilitessin que l’alletament matern s’allargués.

D’aquesta manera, ha destacat que seria important que l’executiu tirés endavant protocols o normatives que facilitessin que les mares poguessin alletar els seus fills fins als 2 anys i que les empreses tiressin endavant, també, mesures per facilitar aquesta lactància materna entre les seves treballadores. En aquest sentit, ha destacat que aquestes accions podrien passar per descansos o per espais en què les mares poguessin alimentar els seus fills.

Alberch ha recordat que l’OMS recomana l’alletament fins als sis mesos amb llet materna i que, des d’aquesta edat i fins als dos anys, la llet de la mare pugui ser un complement a l’alimentació de l’infant. Afegeix que el 66% que registrava Andorra al 2004 és més o menys “la mitjana dels països rics però és una mitjana baixa”. Així, ha destacat que, el fet que moltes mares treballin, fa que més enllà dels sis mesos sovint no hi hagi aquesta lactància materna. Ha concretat, a més, que els percentatges més elevats es donen en països en vies de desenvolupament, on de vegades s’arriba al 95%, però ha puntualitzat que en aquests estats sovint els infants no tenen altre tipus d’alimentació que no sigui la llet de la mare, la qual cosa tampoc no és positiu.

Quant al fet que les dades a les quals han tingut accés siguin del 2004, la directora d'Unicef Andorra ha recordat que sempre reivindiquen que “necessiten indicadors actualitzats” per saber quina és la situació exacta de la infància al país. En aquest cas concret, desconeixen si més enllà de l’enquesta nacional de salut infantil de la qual deriven aquestes dades, n’hi ha d’altres referents a l’alletament, però, en tot cas, ha remarcat que aquestes són les que són públiques.