Millorar l'estatus social del Congo gràcies a la moda

La totalitat dels ingressos obtinguts aniran destinats al finançament de serveis bàsics com l'educació i la salut

La 5a edició del mercat solidari dels Encants vintage, organitzat pel comitè nacional d'Andorra per l'Unicef, s'ha engegat aquest dijous amb l'objectiu d'arribar al públic més jove. Aquest mercat compta amb complements de roba i articles de primeres marques a preus molt assequibles, on el 100% dels ingressos obtinguts van destinats a la millora de l'estatus social de les poblacions autòctones a Lékoymou, als quals Unicef Andorra dona suport al Congo. Tal com ha confirmat la directora del comitè d'Andorra, Marta Alberch, el 95% de les peces que s'hi poden trobar són donacions de particulars, mentre que el percentatge restant s'atorga a diferents botigues que han donat articles nous, com pantalons o sabates de totes les talles. L'obertura al públic estarà disponible al llarg d'aquest dijous i el proper divendres, entre les 11 i les 20 hores al Tulip Inn Andorra-Delfos Hotel.

Una de les principals novetats d'enguany ha estat el nomenament com ambaixadora dels Encants vintage de la periodista i 'influencer', Patricia Sañes. Tot i que en altres edicions ja ha col·laborat de manera anònima, en aquesta ocasió representarà la imatge del mercat. En aquest sentit, Sañes ha manifestat que "aquesta iniciativa posa de manifest que la moda també pot ser solidària" i ha animat als visitants a participar, a l'hora que es diverteixen i ajuden els infants menys afavorits del Congo. A més, amb més de 120.000 seguidors a Instagram, ha assegurat que "avui en dia les xarxes socials són el principal mitjà de comunicació entre els joves" i, per tant, aquest fet ajuda a atreure aquest sector de la població.

L'espai es distribueix en zones 'low-cost', en les quals hi ha roba d'entre 2 i 25 euros. D'altra banda, també hi ha peces de marca en què els preus es comprenen entre els 15 i els 400 euros.

En les dues edicions celebrades l'any passat es va recaptar un total de 15.000 euros. Per tant, la directora del comitè ha afirmat que els "agradaria fer el mateix o més". Aquests ingressos financen projectes pel que fa a la millora de l'accés als serveis bàsics com l'educació i la salut, destinats als infants més vulnerables. Una dada significativa que ha comentat Alberch és que gràcies a aquesta iniciativa, el nombre d'infants autòctons inscrits en educació el 2017 era de 69. En l'actualitat, aquesta xifra se situa amb 1.152 alumnes, entre els quals 654 són noies.