Societat 14/09/2018

Mingorance arriba al Tribunal de Corts com una “una evolució de la carrera professional lògica”

Destaca que ha deixat a la seva substituta la feina el més avançada possible, com la causa de Petróleos de Venezuela, mentre que Casadevall anuncia un edicte per a nous batlles

M. F.
3 min
La nova magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance, conversa amb la subsíndica, Mònica Bonell. / M. F.

Andorra la VellaCanòlic Mingorance és des d’aquest divendres nova magistrada al Tribunal de Corts. La batlle ha destacat que aquest salt professional és “una evolució de la carrera professional lògica”, un canvi “important” després d’haver estat disset anys a la Batllia. Considera que el pas que ella ha donat és el natural i més tenint en compte que hi ha juristes andorrans que poden assumir perfectament la feina de magistrats en instàncies superiors. Mingorance ha estat instructora d’alguns dels afers relacionats amb BPA i, precisament, aquest dijous va notificar l’aute de processament a 28 persones en relació al blanqueig de capitals procedents de Petróleos de Venezuela. En aquest cas, ha destacat que ha intentat enllestir “al màxim” perquè la seva substituta, Azahara Cascales, pugui trobar els assumptes el més “enllestits” possible.

Mingorance ha negat que la seva decisió de passar al Tribunal de Corts tingui res a veure amb la pressió mediàtica que ha rebut en els darrers anys. “No marxo corrents per vosaltres (pels mitjans)", ha dit, i ha afegit que durant aquests any ha intentat “fer abstracció” i centrar-se en els assumptes que tenia entre mans. “La vida judicial es mou pel que hi ha al sumari”, ha conclòs.

Pel que fa a la causa vinculada a Petróleos de Venezuela, ha destacat que malgrat ha hagut de fer “un esprint” per deixar-la “el més endreçada possible” ho ha pogut fer ja que es tractava d’una causa que estava molt avançada. També ha destacat que es parla del cas BPA com si fos un de sol però que hi ha molts afers que se’n deriven i que, per tant, la instrucció d’uns està més avançada que els altres. També ha manifestat que malgrat la complexitat d’aquests assumptes, cal tenir en compte que “de casos complexos n’hi ha i n’hi hauran” i ha recordat que precisament la Batllia especialitzada es va crear per aquest motiu. Ha concretat que en els darrers sis anys aquesta secció ha tancat 600 causes.

Més recursos

Quant als recursos humans que sempre falten a la justícia, Mingorance ha destacat que si més no caldrà cobrir les vacants pendents. En aquest sentit, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha posat en relleu que en un termini d’uns quinze dies es convocarà un concurs per a cobrir “dues o tres places de batlle”. Es tractaria de les dues vacants que hi ha i d’una plaça de nova creació. Casadevall ha tornat a insistir que calen recursos tècnics a la policia judicial, que és la que dona suport tant a la Batllia especialitzada com a la resta de batlles i que, per tant, “cal gent preparada per fer feines complexes”. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior ha afirmat que “és conscient” d’aquesta necessitat, i per això en les convocatòries per a nous agents es tenen en compte aquests requisits. El president del Consell Superior de la Justícia també ha afirmat que de cara al pressupost del 2019 es cobriran “quatre o cinc places” d’administratius i oficials, amb la qual cosa la plantilla hauria de quedar, de moment, tancada. Pel que fa a l’edifici de la nova seu de la justícia, ha destacat que la tardor de l’any que ve ja podria estar en funcionament.

Quant al nomenament de Mingorance, ha posat en relleu que el més normal és que els “batlles amb més experiència” vagin accedint a les instàncies superiors i ha destacat el fet que al Tribunal de Corts hi hagi tres exbatlles. També s’ha mostrat convençut que el canvi a la Batllia especialitzada no ha de tenir impacte en la instrucció dels casos.

stats