Publicitat
Publicitat

Mor l'excònsol d'Andorra la Vella Joan Samarra

Va ser cònsol menor els anys 1978 i 1979, i cònsol major entre el 1980 i el 1983

Joan Samarra Vila, ex-cònsol major d'Andorra la Vella entre el 1980 i el 1983, ha mort aquest dimecres a l'edat de 77 anys, després d'una llarga malaltia. Samarra, a més, va ser cònsol menor durant els anys 1978 i 1979 al costat d'Antoni Puigdellívol, en el que va ser el primer consolat després de la segregació d'Escaldes-Engordany. Ja com a cònsol major, amb Xavier Llovera Esteve en el càrrec de cònsol menor, va haver d'afrontar els aiguats de 1982, un dels fets històrics més rellevants que ha viscut el país en les darreres dècades. Posteriorment va exercir de conseller de Turisme i Esports del Govern d’Andorra. 

Tal com informen des del Comú d'Andorra la Vella, durant el seu consolat, Andorra la Vella va posar en marxa alguns projectes importants, com la construcció de la plaça del Poble (la primera acta de Consell de Comú on apareix amb aquest nom és del 5 de març de 1982) o l’edifici de l’actual Casa Comuna, que es va inaugurar el 5 d’agost del mateix any. A més, mentre va exercir com a cònsol menor i més tard ja com a cònsol major, el Comú va impulsar la construcció de l’aparcament Prat de la Creu. I entre els projectes iniciats cal destacar la posada en marxa del futur estadi comunal i la voluntat de construir un camp de neu a l’Obaga d’Andorra la Vella, amb la implicació dels comuns de Sant Julià de Lòria i d’Escaldes-Engordany.

El cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, ha destacat de Samarra, a banda de la tenacitat i energia, el paper fonamental per impulsar una Andorra moderna tot mantenint les tradicions. En aquest sentit, ha assenyalat que durant el seu consolat, el Comú va instaurar el 1983 la Festa del Poble el tercer dimecres del mes de juny, una celebració que posteriorment es va fixar per Sant Joan, i que va posar en valor la cremada de les falles.

Les banderes dels edificis del Comú d’Andorra la Vella onegen a mig pal per expressar el dol per la mort de l’excònsol major. 

La família ha informat que el condol es rebrà aquest dijous al tanatori a partir de les 11 del matí, i que el funeral tindrà lloc divendres a les 11 hores a l'església de Sant Esteve. Posteriorment serà incinerat al cementiri de la Plana d'Escaldes-Engordany.