Multes de fins a 300 euros per entrar amb el gos en una propietat d'ús agrari

Presentació del fulletó 'Turisme i bestiar' a la muntanya

El Govern ha presentat aquest dijous els panells informatius que els propietari de parcel·les d’ús agrari poder demanar al departament d’Agricultura per evitar l’accés de gossos o altres mascotes. En els panells s’indica que aquesta actitud pot ser castigada amb una sanció econòmica d’entre 60 i 300 euros, en base a la Llei de tinença i protecció d’animals. El director del departament, Landry Riba ha dit que "sovint entre l'herba que es recull per alimentar el bestiar hi ha pals, joguines dels gossos o pilotes".

Landry ha fet aquestes declaracions durant la presentació del fulletó 'Turisme i bestiar a la muntanya' amb les recomanacions principals que han de seguir els excursionistes i usuaris de la muntanya per sensibilitzar-los d’un comportament òptim davant els animals que pasturen durant l'estiu a les pastures comunes, i evitar així possibles perills per a ells mateixos o bé a les seves mascotes.

L’edició d’aquest manual de convivència a la muntanya ha comptat amb la col·laboració dels set comuns del país, i de l’Associació de pagesos i ramaders d’Andorra. Riba, ha explicat que el fulletó és de fàcil interpretació a través de pictogrames. En ell es recorda que la ramaderia és una activitat tradicional del Principat, que contribueix a la conservació del paisatge, les pastures, les muntanyes, i per tant a prevenir també els incendis forestals.

Segons Riba, s’han d’evitar les actituds imprudents derivades del desconeixement de les reaccions que poden tenir els animals davant de certs comportaments. El director d’Agricultura ha posat de relleu que el turisme de muntanya és totalment compatible amb la ramaderia, si es respecta l’entorn i la resta d’usuaris. En el fulletó també es fa incís en el comportament que cal tenir amb els gossos pastors, que segons ha recordat Landry Riba estan educats per cuidar el seu ramat, i poden actuar davant qualsevol actitud que pugui interpretar com una amenaça per als animals.

Aquest fulletó (5.000 exemplars) estarà a disposició en tots els refugis de muntanya d’Andorra, als punts d’informació turística del Principat, a través de l’Associació de pagesos i ramaders d’Andorra, i de diferents canals en línia.