Els pares de la Nadia haurien reunit 918.000 euros i se n'haurien gastat 600.000

El pare de la Nadia va ser trobat amb 1.450 euros en efectiu i una pistola de fogueig en el moment de la detenció

El pare de la Nadia, la nena malalta de tricotiodistròfia, va ser trobat en possessió de 1.450 euros en efectiu, dos rellotges i diversos dispositius electrònics, d’alta gamma, i una pistola de fogueig a més de cartutxos de rifle quan els Mossos d'Esquadra el van detenir dimecres a la Seu d'Urgell després que hagués fugit d'un control policial a la Cerdanya que s'havia activat davant l'eventual risc de fugida, segons un comunicat que han difós des de la policia autonòmica catalana. La mateixa investigació assenyala que els pares haurien arribat a reunir 918.000 euros que havien obtingut a partir de donatius que s’havien de destinar a intervencions mèdiques d’envergadura que, finalment, no s’haurien dut a terme. D’aquesta quantitat se n’haurien gastat prop de 600.000 euros.

A més a més, en l'escorcoll al domicili familiar que els agents van fer el mateix dia 7, prop de la mitjanit, hi van trobar 1.845 euros en efectiu, 32 rellotges d’alta gamma valorats en 50.000 euros, una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots d'alta gamma, a més de marihuana. Els pares de la menor es troben ara com ara en dependències judicials a l’espera de la resolució judicial, ja que cal recordar que la mare va ser detinguda també.

Els Mossos posen en relleu que de la investigació es pot concloure que els pares de la menor serien els presumptes autors d’un delicte d’estafa, "com es desprèn dels estudis dels moviments bancaris i dels diversos testimonis del cas". Tot i així, posen en relleu que encara no es pot determinar el nombre exacte d'afectats, tot i que es tractaria d'un nombre elevat de persones.

Un dels moments en què els pares haurien obtingut una suma més gran de diners es va produir coincidint amb un programa televisiu adreçat a recaptar el màxim de diners destinats a l’eventual cura de la nena, segons els Mossos. Així, segons aquesta informació, entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van aconseguir 300.000 euros.

Els saldos dels comptes bloquejats a la parella ascendeixen a 319.676 euros en dipòsits que havien efectuat en dues entitats bancàries. La informació feta pública pels Mossos posa en relleu que de l’estudi dels moviments dels comptes se’n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses "sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor". Així, entre altres detalls ha trascendit que la casa de lloguer on residia la família "tenia un cost anual de 9.800 euros que assumia l’associació creada per recaptar fons per a la nena i que s’havia fet un pagament a una empresa d’automoció per valor de 24.500 euros".

Les investigacions dutes a terme han constatat que pediatres de l’Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d’infants de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, tot i l’oposició del pare de la menor, que va explicar que el tractament el portaven des de Mallorca (localitat on havien viscut anteriorment) i Houston. Paral·lelament, el pediatra de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics, sense èxit.  

Els Mossos recorden que la investigació va arrencar el passat 2 de desembre, quan van tenir accés a una informació segons la qual diverses persones havien traslladat a mitjans de comunicació que, al darrere d’una col·lecta que duia a terme un matrimoni de la localitat de Fígols d’Organyà per recaptar fons per a la seva filla afectada d’una malaltia greu, hi hauria un delicte d’estafa.

L’any 2008 els pares de la menor van iniciar una campanya per aconseguir donatius destinats al tractament mèdic de la seva filla, a la qual havien diagnosticat una malaltia greu i poc comuna. Sempre segons la versió dels pares, només hi havia 40 casos com el seu arreu del món i, per aquest motiu, la nena requeria de tractaments mèdics molt costosos que havien de dur a terme especialistes de tot el món. Cal destacar que l’arrestat ha estat fent una campanya de sensibilització a diversos mitjans de comunicació, tant d’abast nacional com estatal, on explicava detalls de la malaltia i expressava que en cas que la seva filla no pogués ser atesa amb celeritat podria fins i tot perillar la seva vida. El pare demanava poder reunir 140.000 euros per operar la nena a Houston, després de parlar, suposadament, amb personal mèdic expert del qual se’n desconeixia la identitat.