Societat 05/04/2018

Neix la Xarxa d’observadors meteorològics voluntaris

La idea és crear una app que permeti posar en contacte tots els amants de la meteo i on la informació sigui consultable per a tothom

Ana
2 min
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant el discurs que ha donat el tret de sortida a la celebració. / M. M. (ANA)

EncampReunir sota un mateix paraigua totes aquelles persones interessades, que mostren curiositat i seguiment de la meteorologia. Aquest és el principal objectiu amb el qual, aquest dijous a la tarda, s'ha realitzat la primera trobada i s'ha constituït la Xarxa d’observadors meteorològics voluntaris d’Andorra. Una organització que va començar a impulsar-se l'any passat i que al llarg d'aquest temps ha començat a trobar-se i a realitzar els primers contactes entre els implicats. La intenció és que les persones participants puguin puguin aportar imatges o dades que alhora poden ser útils pel Servei Meteorològic Nacional. “La voluntat és donar el màxim suport i podríem, fins i tot, proporcionar alguna formació o material als voluntaris”, ha destacat el responsable del servei, Toni Molné, que també ha indicat que la voluntat és que la informació circuli de forma transversal per a tothom.

Per aglutinar tots aquest voluntaris i amants amateurs de la meteorologia, Molné ha avançat que el Govern està treballant amb la posada en marxa d'un aplicatiu mòbil que pugui contactar a tots els voluntaris i on la informació sigui consultable per a tothom. “Si les observacions i dades són en temps real, ens poden ajudar a complementar i a millorar la qualitat de la previsió a petita escala”, ha destacat.

Aquesta primera trobada s'ha emmarcat dins de la celebració del Dia mundial de la meteorologia, que ha començat amb un discurs de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. En aquest discurs, ha reconegut la tasca del Servei Meteorològic Nacional, i ha recordat que amb el projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic es dona rang legal per primera vegada a aquest servei. L’objectiu, segons ha destacat la ministra, és donar continuïtat i potenciar les tasques que ja assumeix el servei. La titular de Medi Ambient també ha recordat que ja s’està treballant en la modernització de la xarxa d’estacions meteorològiques i amb el sistema de concentració nacional i comunicació d’aquestes dades cap als servidors de Météo France, i d’altres serveis col·laboradors.

L’acte de celebració del Dia mundial de la meteorologia ha comptat també amb una presentació del cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, dels pòsters de l’Atles internacional de núvols de l’Organització Mundial de la Meteorologia traduït al català pel Servei Meteorològic Nacional. A més, el presentador de l’espai del temps a Ràdio i Televisió d’Andorra, Josep Tomàs, ha ofert una conferència sobre la importància de les observacions del temps per als predictors.

stats