Publicitat
Publicitat

"No coneixia Andorra i de fet no sabia ni que era un país"

Són paraules del nord-americà Godric Rochlen, un dels estudiants que participa al Campus Universitari de la Llengua Catalana, en què 31 joves de 13 països diferents fan una estada a Canillo per perfeccionar la llengua i conèixer la cultura andorrana

Per quinzè any consecutiu, Andorra acull aquesta setmana el Campus Universitari de la Llengua Catalana, que compta amb la participació de 31 estudiants de 13 països diferents. Enguany la parròquia d'acollida és Canillo, on a més de seguir les classes de català, els joves podran descobrir el seu patrimoni cultural, fer excursions per la muntanya i conèixer instal·lacions emblemàtiques com el Palau de Gel o el nou mirador del Roc del Quer. Aquest dilluns el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó i el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, han donat la benvinguda als estudiants, tot remarcant la importància que té el campus en la difusió del català de cara a l'exterior.

"No coneixia Andorra i de fet no sabia ni que era un país". Amb aquestes paraules s'expressava aquest dilluns un dels 31 estudiants de català que passaran una setmana a Canillo després de l'estada que han fet a Girona. És el Godric Rochlen, de Califòrnia, que va interessar-se pel català perquè li agraden molt les llengües i després de començar a estudiar el castellà. Gràcies al Campus Universitari de la Llengua Catalana, organitzat conjuntament entre el Govern d'Andorra i l'Institut Ramon Llull, en Godric ha pogut conèixer el Principat i les seves muntanyes, que considera molt similars a les de Yosemite.

Al Campus hi participen estudiants provinents de la vuitantena de lectorats de català que hi ha arreu del món, la majoria a Europa, d'entre els quals el que té Andorra a Praga. Els tres estudiants txecs, a més, poden fer l'estada becats pel Govern. A més de nord-americans, russos o israelians -que aquest any n'hi ha quatre-, també hi ha una estudiant de Sèrbia, la Jovana Djokic, que ha assegurat que el català "és una llengua diferent, molt autèntica", i que a més té una cultura molt bonica i una gent molt agradable.

Els estudiants han estat rebuts aquest dilluns al Comú de Canillo, on han estat obsequiats amb un llibre sobre les marques de bestiar i de la fusta de les cases de la parròquia, per poder començar a endinsar-se en la cultura canillenca. Al seu torn, els estudiants han regalat a les autoritats una gorra promocional del català, com a gest simbòlic per integrar-los al campus.

El ministre d'Educació, Eric Jover, ha destacat que el projecte, totalment consolidat i que genera molt interès, té una vessant lingüística però també una altra vessant per conèixer el patrimoni cultural i natural de la zona, i és per això que sempre està lligat a una parròquia, per poder conèixer el territori. Després de 15 anys, el campus s'ha celebrat dos anys seguits a cada parròquia i enguany s'ha tornat a començar per Canillo, on els participants faran excursions a la muntanya, visitaran el Palau de Gel i el Roc del Quer, i podran gaudir amb el concert de Lídia Pujol d'aquest dilluns a la tarda.