Normalitat en els accessos a Andorra des de França

Des de la matinada s'han fet talls a diverses carreteres en una mobilització contra l'augment del preu dels carburants que ha acabat amb la mort d'una manifestant al sud-est del país veí

La normalitat ha tornat aquesta tarda a les carreteres que uneixen França amb Andorra després d'un matí marcat pels talls dels 'armilles grogues' (gilets jaunes), el moviment de protesta per l'augment dels carburants. Els talls han tingut lloc a Foix, Tarascó, Pamiers, el Mont-Lluís i a les dues grans ciutats més properes a Andorra (Tolosa de Llenguadoc i Perpinyà) així com als aeroports de Blagnac i Ribesaltes. Des de primera hora del matí d’aquest dissabte, centenars de persones de diferents col·lectius han aixecat les barreres dels peatges de l'autopista que passa per Perpinyà. 

Aquesta tarda, les mobilitzacions s'han concentrat al perifèric de Tolosa i als accessos a l'aeroport de Blagnac. Mentrestant s'ha fet el balanç de la jornada. Una manifestant ha mort i 47 més han resultat ferits en les mobilitzacions. Fins a 124.000 persones s'han unit a 2.000 concentracions espontànies que han tallat diverses carreteres i han generat escenes de caos, sobretot al nord del país. La policia francesa ha detingut 22 persones. La dona morta tenia 60 anys i participava en una de les protestes quan ha estat atropellada a Pont-de-Beauvoisin (al sud-est de França). Entre els 47 ferits hi ha un policia de Grasse, també al sud-est.

A banda de les carreteres, els manifestants també han bloquejat algunes benzineres i alguns peatges, i la resposta policial ha inclòs en alguns casos els gasos lacrimògens, com en una concentració a l'Alta Savoia. 

Tot i que la mobilització havia estat convocada, moltes de les protestes puntuals s'han generat de forma espontània, la qual cosa ha dificultat el control policial. En moltes de les protestes es demanava la dimissió del president de França, Emmanuel Macron, al qual acusen de preocupar-se només dels rics.  Macron ha impulsat una pujada de preus dels carburants per promoure la transformació energètica.

La mesura, però, ha generat un moviment espontani de protesta que no està vinculat a cap sindicat ni a partits polítics i que ja es coneix com de les 'armilles grogues' pel color de les armilles que porten per tallar carreteres en les seves mobilitzacions. Molts d'aquests 'armilles grogues' viuen en zones allunyades de les grans aglomeracions i asseguren que el cotxe és el seu únic mitjà de transport.