Societat 27/12/2018

Ordenen al jutge acabar la instrucció del 'cas Emperador', obert fa set anys

La Sala Penal denega una tercera pròrroga en la investigació d'aquest afer

Ara Andorra
2 min
Una imatge de la sala on se celebra, des d'aquest dilluns, el judici pel 'cas Gao Ping'. / M. F. (ANA)

MadridLa Sala Penal de l'Audiència Nacional espanyola ha ordenat al jutge del 'cas Emperador', sobre la xarxa xinesa de blanqueig liderada per Gao Ping, que acabi la instrucció de la causa aquest desembre, en denegar-li una tercera pròrroga en la investigació d'aquest cas que es va iniciar el 2011.

La secció tercera estima així els recursos presentats per Gao Ping i altres tres investigats contra la nova pròrroga de 18 mesos que va acordar el 14 de novembre el jutge Fernando Andreu, llavors titular del jutjat central d'instrucció 4 de l'Audiència i que ara ocupa una plaça a la Sala Penal, informa EFE.

El tribunal entén que una nova ampliació només pot justificar-se per concórrer circumstàncies excepcionals que no han quedat acreditades, ja que ni el fiscal ni el jutge van indicar quines diligències queden per acordar.

Tots dos van justificar aquesta pròrroga en una comissió rogatòria (petició d'informació internacional) i un informe de l'Agència Tributària que encara no ha rebut el jutjat, però la sala creu que no són motiu suficient per estendre la investigació.

El 'cas Emperador' es va començar a investigar el 2011, quan es van obrir les diligències prèvies referides a ell, i va culminar amb la detenció el 16 d'abril de 2012 de més de 80 persones. Es va desenvolupar fonamentalment en el polígon Cobo Calleja de la localitat madrilenya de Fuenlabrada.

Tracta sobre una suposada trama de ciutadans xinesos que es dedicava al blanqueig de capitals i es va convertir en el seu moment en una de les majors operacions practicades a Espanya per blanqueig de capitals i delicte fiscal.

L'empresari Gao Ping liderava suposadament aquesta xarxa que blanquejava diner negre generat a través de dos 'modus operandi': treure els diners en bosses que transportaven en cotxes o trens fins a la Xina i un segon mètode en el qual un grup d'espanyols i israelians el blanquejaven en paradisos fiscals en societats tapadora.

Al novembre de 2012, Gao Ping va ser excarcerat en detectar la Sala Penal de l'Audiència Nacional un error d'Andreu, que consisteix en què havia prorrogat la seva detenció policial més enllà de les 72 hores legals.

A l'abril de 2013 el jutge va tornar a enviar-lo a la presó recolzant-se en un nou informe policial que aportava "fets nous" a la investigació, fins que al juliol de 2015 va quedar en llibertat.

Al maig de 2014, Andreu va deixar d'instruir la causa quan la Fiscalia Anticorrupció va demanar imputar nou policies per la seva presumpta relació amb la trama mafiosa, al·legant la seva amistat amb l'excomissari de l'aeroport de Barajas Carlos Salamanca, investigat ara en el 'cas Villarejo'.

Finalment, l'Audiència va absoldre als sis policies, cinc nacionals i un local de Fuenlabrada (Madrid), que estaven acusats de revelar informació a un col·laborador de Gao Ping a canvi de regals i invitacions.

El primer judici de la causa general de BPA està bàsicament relacionat amb el possible blanqueig de capitals provinents de la suposada organització de tràfic de persones liderada per l’empresari xinès Gao Ping en el marc de l’operació ‘Emperador’. Concretament, tracta sobre la presumpta evasió de prop de 70 milions d’euros, entre els anys 2008 i 2011, mitjançant l’empresari valencià Rafael Pallardó, citat com a testimoni, que els hauria enviat al pare i altres familiars de Ping a través de l’entitat andorrana fins que, segons es detalla en l’informe de la fiscalia, van tenir coneixement que la policia espanyola l’estava seguint.

stats