Oriol Mitjà revela el pla pel desconfinament a partir del 13 d'abril

Hi hauria una primera obertura de negocis, seguit de l'hostaleria, es mantindria les persones grans més temps a casa, i més endavant s'obririen les escoles i grans esdeveniments

L’investigador de malalties infeccioses de Can Ruti  Oriol Mitjà -i assessor del Govern-, juntament amb el biòleg i informàtic andorrà  Joel López, han fet públic aquest divendres el seu pla -adaptat al d'Andorra- per a una sortida  coordinada del confinament a partir del 13 d'abril (després de Setmana Santa). La proposta, adreçada  a empresaris i ciutadans que vulguin planificar les activitats a partir d'aquesta data i al govern català i espanyol, preveu una primera fase de desconfinament seqüencial seguint l'ordre invers a les fases de confinament.

Així, es començaria per una obertura de negocis, seguit de l'hostaleria. Al mateix temps, es mantindria les persones grans durant més temps a casa, i s'esperaria un temps més a obrir escoles i grans esdeveniments. En una segona fase es faria l'evaluació de la immunitat de la població, mitjançant una prova ràpida serològica a farmàcies o CAPs per saber qui ha passat la infecció i ja està protegit.

La tercera fase seria de detecció precoç de casos i contactes, a través de la prova ràpida d'antigen o la PCR a qualsevol persona amb símptomes, s'informaria al ciutgadà i s'aïllarien als casos positius de SARS-CoV-2. Després d'això, s'avisaria als contactes i es passaria a la quarantena. Quan un ciutadà fos diagnosticat positiu de SARS-CoV-2, les seves dades de mobilitat i els seus contactes (proximitat bluetooth) s'haurien capturat automàticament per poder avisar als contactes que haurien d'estar en quarentena. Per últim, el pla proposa mesures de confinament focalitzades en zones on s'hagi detectat un increment de casos.

Sobre aquest estudi, el ministre portaveu, Eric Jover, ha puntualitzat que a Andorra es va crear un grup d'investigadors i empresaris, i que en una segona fase s'hi va afegir el Govern per definir com es podran accelerar les activitats econòmiques, al mateix temps que es donin les garanties que la crisi sanitària s'ha superat per començar a aixecar el confinament. Ha remarcat que una primera fase del pla és la que va avançar el ministre de Salut de fer testos a tota la població per avaluar el seu grau d'immunitat, i ha afegit que en base a aquests resultats es podran prendre "decisions amb objectivitat i rigor", però no ha volgut desvetllar cap altre pas que es pugui derivar de l'informe andorrà. També ha remarcat que el fet que com està procedint Andorra pugui ser "útil per a Catalunya o Espanya és benvingut", ja que en aquesta situació de crisi sanitària el més important és "cooperar", però ha volgut deixar clar que l'informe que s'ha presentat aquest divendres està inspirat en el pla de treball d'Andorra però que no és el mateix.