Societat 08/10/2015

Ornitho.ad, un punt de trobada per als aficionats als ocells i la fauna

El web ha estat creat pel CENMA, amb l'objectiu d'oferir eines als observadors naturalistes d'ocells i altres tipus d'animals. L'IEA ha avançat, a més, que treballa en un projecte més ambiciós per atreure turisme científic

J.d./ana
3 min
Web Ornitho.ad

Sant Julià de LòriaAmb l'adreça www.ornitho.ad el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA) de l'Institut d'Estudis Andorrans ha presentat aquest dijous un web dedicat a l'intercanvi d'informació sobre les observacions d'ocells, però també d'altres mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules i papallones diürnes d’Andorra. L'objectiu del web, que s'ha dissenyat a imatge d'altres portals 'Ornitho' d'arreu d'Europa i amb la tecnologia del web de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), és que els usuaris puguin intercanviar les seves observacions naturalistes i els aficionats trobin una base de dades amb la fauna andorrana i els seus albiraments.

El projecte de "ciència ciutadana" no oferirà dades validades per la comunitat científica, però com ha avançat la investigadora Clara Pladevall, la resta d'exemples d'aquest tipus de web han demostrat que "hi ha pocs casos d'errades". El director de l'Institut d'Estudis Andorrans, Jordi Guillamet, ha explicat a la presentació que el projecte respon al mandat de l'IEA de "tornar al servei públic el que se'ns dóna amb diners públics". Tots dos han insistit en l'acceptació que tenen aquest tipus de webs per part dels aficionats a la natura i els turistes naturalistes i han convidat al públic a assistir a la presentació pública del web, aquest dijous a les 20 hores al Centre Cultural La Llacuna.

Com ha avançat la investigadora Clara Pladevall, "a tot Europa hi ha portals d'aquest tipus i tenen molt bona acceptació". Als webs d''Ornitho' els usuaris poden registrar les seves observacions naturalistes, descriure-les, geolocalitzar-les i afegir-hi fotos. És un projecte de "ciència ciutadana" del qual se'n beneficien moltes empreses i la ciència, en general, com han explicat des del CENMA.

Al principi, aquest tipus de pàgines web van començar només per a ocells però es van anar ampliant a altres animals i ara registren informació de mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules i papallones diürnes, com són el cas d'espècies emblemàtiques com el trencalòs, la perdiu blanca, les àguiles i altres ocells rapinyaires; o, fins i tot, l'única espècie autòctona del Principat, un mol·lusc dels llacs d'alta muntanya. De qualsevol manera, hi haurà un control a la pàgina i les observacions d'espècies més "sensibles" no seran públiques, per mantenir la seva conservació i evitar "que hi vagin els caçadors", com ha advertit Guillamet.

El CENMA va començar a pensar en la creació del portal a partir de la seva adhesió a l''European Bird Census Council', una entitat europea d'estudi dels ocells i hi van veure l'interès per a Andorra. L'aprofitament del web català s'ha fet per una qüestió econòmica -s'ha reutilitzat el disseny que va fer una empresa suïssa per a l'ICO- i d'idioma, ha afegit Guillamet.

El web ja és actiu i permet funcions molt atractives per als aficionats a la fauna, com la possibilitat de descarregar en diferents formats les observacions introduïdes, entre ells el de 'Google Earth' per poder-les veure localitzades sobre el mapa. Els responsables creuen que tindrà una molt bona rebuda, també per part del turisme ornitològic i d'altre tipus de fauna, perquè el Pirineu és "una zona molt rica".

Clara Pladevall i Jordi Guillamet / J.D. (ANA)

Interès per atreure turisme científic

El director de l'IEA, Jordi Guillamet, ha avançat que s'està treballant en un "projecte per atreure turisme científic a Andorra i som conscients a l'IEA que la feina que fem no és només per als investigadors, sinó que hi ha interès a fora". Aquest pla serà més ambiciós que el web que s'ha presentat aquest dijous i s'ha començat a pensar arran que "rebem a vegades gent que consulta els nostres webs de fora".

De fet, l'IEA està treballant per a aconseguir una subvenció d'Andorra Turisme per traduir a l'anglès un llibre sobre papallones que ha suscitat força interès. Segons l'investigador l'ens turístic està "interessat" i el CENMA també. Pel que fa al nou projecte, Guillamet no n'ha pogut avançar els detalls, però ha assegurat que "està molt lligat" i que "a partir del 2016 segurament serà una realitat".

stats