El PS vol que l'avortament torni a debatre's al Consell General

Consideren que el TC ha de ser qui decideixi si és una proposta inconstitucional

Després de la resolució del Comitè per a l'eliminació de la discriminació envers la dona ( Cedaw), en què mostrava la seva preocupació perquè Andorra "no hagi pres cap mesura" per avançar cap a la despenalització de l'avortament en els tres supòsits bàsics –malformació de fetus, risc de vida de la mare i violació–, aquest dimecres el Partit Socialdemòcrata (PS) ha instat als grups de la majoria a tornar a portar al Consell General el debat sobre la despenalització de l'avortament. La presidenta del partit, Susanna Vela, ha insistit aquest dimecres en que "la penalització de l'avortament confronta amb els drets de la dona i contra la convenció que va signar Andorra", referint-se al conveni d'Istambul. Vela considera que, per estar dins d'organismes que vetllin pel respecte dels drets de les dones, "hem d' acceptar les regles del joc".

"Que siguin els nostres organismes que valorin si entra o no dins la Constitució", ha remarcat, dubtant del posisionament dels consellers generals contraris a la despenalització de l'avortament, que al·leguen que aniria en contra de la Constitució i, per tant, posaria en risc el model d'Estat del Principat. Per saber si és o no una qüestió d'Estat, la formació socialdemòcrata aposta per preguntar al Tribunal Constitucional, que ha de ser qui es pronunciï "per valorar si la proposta de la despenalització en els tres supòsits bàsics entra o no dins la Constitució". 

La polèmica al tomb de l'avortament va sorgir arrel d'una pregunta davant de l'ONU a la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance, que, al ser preguntada pels casos d'embaràs on el fetus no era viable, va contestar que la CASS paga els avortaments de les dones que decideixen interrompre l'embaràs a l'estranger. Declaracions que en els darrers dies han estat desmentides tant pel cap de Govern, Xavier Espot, assegurant que la CASS no ha reembolsat cap acte mèdic on s'expecifiqui que és una interrupció voluntària de l'embaràs, com per la pròpia CASS, afirmat que només es cobreixen els avortaments involuntaris.

La despenalització de l'avortament ja es va debatre en una sessió de Consell General al 2005. Va ser amb la votació de l'aprovació del Codi Penal, text on es contemplen penes de presó tant per la dona que consenteix l'avortament com per a la persona que el practica. El text va ser aprovat amb els vots favorables del Partit Liberal d'Andorra i del Centre Demòcrata Andorrà, l'abstenció del PS i el vot en contra de Renovació Democràtica.