Publicitat
Publicitat

El Pas de la Casa s'omple de gèlids déus grecs

Els artistes del Concurs d'escultures de neu del Pas de la Casa comencen a treballar les seves obres basades en la mitologia grega pendents de les temperatures

La nova edició del recuperat Concurs d'escultures de neu ha tornat a comptar amb una seixantena de participants repartits en 24 equips, entre la categoria professional i la d'estudiants. El cap d'Àrea de Museus i Tradicions del Comú d'Encamp, Àlex Arnó, ha explicat que enguany han notat un nivell més alt dels artistes, amb diversos equips que repeteixen i que per tant "ja coneixen la matèria primera i estan més preparats pel que fa a les eines".

Arnó ha afegit que les nevades d'aquesta setmana han fet retardar els preparatius del concurs, però que amb l'arribada del bon temps, els 0 graus d'aquest divendres al matí no és fred suficient i "l'ideal seria que fes 10 graus menys". Aquesta circumstància ha obligat al Comú d'Encamp a posar en els blocs de neu un producte a base de potassi i amoníac per fer augmentar sis graus la temperatura de congelació de la neu.

La mitologia grega envaeix el Pas de la Casa

La temàtica d'enguany del concurs és la mitologia grega, per la qual cosa, durant el cap de setmana, als entorns de l'església del Pas de la Casa aniran guanyant terreny les escultures en forma, principalment, de déus grecs. Una de les obres més originals és la d'Emiliano Lorenzo i Susanna Ruiz, provinents de Badalona, que combina la mitologia grega amb la situació econòmica de Grècia: "com que el tema és la mitologia grega i com que a Grècia ho estan passant tan malament, vull representar Zeus i Atenea en un menjador social", ha explicat Lorenzo. Tampoc faltarà la figura del minotaure, el déu Hermes, un sàtir i un casc de l'antiga Grècia, entre d'altres treballs.

Els artistes han coincidit en assenyalar que el més important a l'hora de treballar la neu és la temperatura, ja que l'ideal és que faci fred suficient perquè estigui prou compactada i es pugui treballar bé. També han indicat que els blocs de neu, que han estat preparats pel Comú, estan ben compactats però per dins la neu és més tova, cosa que els complica els treballs i els dificulta l'elaboració de filigranes.

Els participants que repeteixen de l'any passat, com l'Enric de Ripoll o el Ramon de Mataró, valoren positivament el concurs del Pas de la Casa i, en el cas del Ramon, assegura que "ens va agradar molt, hi ha molt bon ambient entre els companys i amb la gent del poble i per això hem volgut repetir". De la seva banda, l'artista gallega Natalia Ferro ha explicat que és la primera vegada que treballa amb neu, per la qual cosa "som novells i els companys ens estan aconsellant pel que fa a les eines a utilitzar".

Aquest divendres també han treballat, al costat dels artistes professionals, els alumnes de secundària de l'escola andorrana que estan cursant el batxillerat artístic, i que han pogut modelar cinc blocs de neu. Aquest dissabte al matí començaran a treballar els participants de la categoria estudiants, que vénen de Barcelona, Alacant, les Illes Balears, la Rioja i també de Llatinoamèrica.

Enguany, una de les novetats és que el jurat que avaluarà els treballs dels estudiants estarà format pels mateixos artistes professionals que hauran estat treballant durant tot el cap de setmana al seu costat. I com l'any passat, el públic també podrà votar les millors obres mitjançant una urna que s'instal·larà a la zona.