Pijuan, fora del judici BPA

La sala penal del Tribunal Superior ha acceptat dos incidents de nul·litat de l'advocat Josep Antoni Silvestre que demanaven la recusació del magistrat 

La sala penal del Tribunal Superior ha acceptat dos incidents de nul·litat que demanaven la recusació del magistrat Josep Maria Pijuan, que ha exercit com a president del tribunal que ha estat jutjant la causa primera de Banca Privada d'Andorra (BPA) i, per tant, queda fora d'aquest afer legal. Ara, haurà de ser substituït per un altre magistrat que podria ser Jacques Richiardi. 

L'advocat de quatre dels processats, Josep Antoni Silvestre, va formular un incident de nul·litat d'actuacions arran d'un incident verbal entre el lletrat i el magistrat en què aquest va dir-li: "Estic fart de les seves males maniobres" i va afegir que "podien anar en perjudici dels seus clients i que serien aquests els que en rebrien les conseqüències".

El Tribunal Superior considera que "malgrat la bona fe del magistrat, i la seva fama d'exemplar i imparcial, aquestes paraules han pogut crear l'aparença raonable que el magistrat no resoldrà les causes relatives al cas de manera totalment objectiva". En el mateix aute s'esmenta el fet que "en un context de defensa conflictiva que anima el recurrent amb la voluntat manifesta de bloquejar el procediment, i a fi d'assegurar una total serenitat dels futurs debats en la causa s'accepta la petició de recusació".

Aquest aute del Tribunal Superior al qual ha tingut accés l'ARA farà que la represa del judici es pugui allargar encara més. La previsió la situava després de Setmana Santa però podria ser en els mesos posteriors.

Anteriorment, e l Tribunal Superior havia desestimat cinc de les recusacions presentades en el marc del judici del 'cas BPA' que van ser presentades per Silvestre i pels seus clients. El lletrat entenia que les paraules de Pijuan mostraven una enemistat manifesta i, per tant, s'havia d'assegurar un judici just.