Publicitat
Publicitat

Gossos d'atura

Pleguezuelos i King tornen a fer-se amb el triomf a Mereig

El tradicional esdeveniment, que ja porta 27 edicions, continua aplegant centenars d'assistents als Planells

L’Associació del Concurs de Gossos d’Atura de Canillo ha sigut la responsable d'organitzar, un any més, amb la col·laboració del Comú de la parròquia, la 27a edició del concurs als Planells de Mereig. Com és tradicional la diada ha començat amb l'esmorzar amb els pastors bascos, catalans, francesos i espanyols -un any més, el concurs no ha comptat amb participació andorrana. La primera prova s'ha desenvolupat a partir de les 11 hores i enguany la novetat l'han aportat els Castellers d'Andorra, que han volgut sumar tradicions i actuar als Planells de Mereig. La consellera d'Agricultura i Paisatge del Comú de Canillo, Simona Naudi, ha celebrat que hi hagi una dotzena de participants, però ha lamentat la falta de relleu generacional per a la ramaderia del país, una reivindicació ja habitual. El guanyador de la prova ha estat José María Pleguezuelos amb el gos King, que han repetit victòria després de guanyar l'any passat.

Enguany la prova de gossos d'atura de Canilo ha mantingut la novetat de l'any passat d'haver de despenjar una esquella d'una de les ovelles del ramat en acabar el treball del gos. A banda, les proves han estat les habituals: un circuit i dues portes, una de les quals era l'escollida pel jurat per demanar al gos que conduís les ovelles.

El públic no ha faltat a la cita i centenars de persones s'han aplegat als prats dels planells per gaudir de la prova. Qui ha superat els obstacles amb el millor temps i més adequadament ha estat José María Pleguezuelos i el seu gos King. A la prova també han participat, però, representants del cantó de Sallagosa, a França, o del País Basc. "No hi ha andorrans malauradament", ha explicat la consellera d'Agricultura i Paisatge del Comú de Canillo, Simona Naudi, que ha afegit que "costa molt trobar un pastor andorrà" i que no hi ha hagut participants del Principat els darrers anys.

El concurs és molt similar als celebrats al Pirineu, França, Catalunya i el nord d’Espanya per recuperar maneres de fer tradicionals dels pastors bovins. De fet, aquest XXVII Concurs de Gossos d’atura de Canillo als Planells de Mereig ha format part d’un calendari de la Federació Catalana de Gossos d'Atura, que també organitza proves per exemple a Oceja, al Llenguadoc-Rosselló -l'anterior a la de Canillo- i a Prades, al Baix Camp, a Tarragona, que serà la propera del circuit.
A la cita s'han aplegat centenars de visitants i locals, que no s'han volgut perdre un art únic, en un dia festiu a la parròquia de Canillo. La clau, segons Naudi, ha estat el temps, "si fa bo, acostuma a venir-hi molta gent".

Pel que fa al vessant més social, Naudi, ha aprofitat per reivindicar la feina ramadera, que malauradament no té relleu, i ha fet una crida als joves perquè s'interessin per un sector molt tradicional al Principat. "A Canillo el problema és que la gent que s'hi dedica són persones grans i potser es pot fer alguna cosa per veure si la gent jove s'hi vol posar, el relleu, però costa perquè la gent jove vol fer festa i la ramaderia és una feina de cada dia", ha conclòs.