La policia deté el 'Rambo de la Cerdanya'

La matinada de divendres a dissabte havia robat a punta de pistola un hotel de Masella

La policia andorrana va detenir diumenge a la tarda a Andorra Martí Cots Saleta, un perillós delinquent que estava fugit i que és conegut amb el sobrenom de "Rambo de la Cerdanya", han confirmat a Efe fonts pròximes al cas.

La detenció s'ha produit després que a les 3 de la matinada de divendres a dissabte irrompés a l'hotel Alp Masella, un important complex turístic a peu de pistes d'esquí a Pirineu gironí, i esgrimint una arma curta i amenaçant el personal s'emportés més de 15.000 euros de la recaptació que l'hotel tenia a la caixa forta.

Les víctimes van reconèixer sense cap tipus de dubte com a autor de l'assalt Martí Cots, que el passat dia 7 de desembre va fugir del psiquiàtric en el qual estava ingressat a Lleida; els Mossos havien alertat des d'aleshores que hi havia risc que pogués actuar de nou.

En aquests 16 dies en llibertat, els Mossos, que van enviar un requeriment d'investigació amb avís d'extremar les precaucions, sospitaven que Martí Cots es movia en un tot terreny Mitsubishi de color blau i temien que, a part de la pistola que va utilitzar a l'hotel d'Alp, ja comptés també amb una arma llarga del calibre 22.

Martí Cots, amb una carrera delictiva de tres dècades, és especialista en el robatori de vehicles i en armes, atracaments, fugues -fins i tot disparant contra la policia-, i supervivència al bosc.

Cots, de 48 anys, es va escapar el 1999 de la presó i es va passar dos anys amagat en un bosc atracant diverses sucursals bancàries. Els Mossos el van atrapar en una de les visites que feia a la seva mare.

En el moment de la detenció, Cots va cridar: "Aviseu el president dels Estats Units perquè m'indulti. Jo sóc Rambo". Des d'aleshores, també se'l coneix com 'el Rambo de la Cerdanya'.

Una de les gestes amb les que es va guanyar més popularitat va ser quan va fugir a bord un tractor robat i va aconseguir creuar la frontera i arribar a Itàlia. Els atracaments són la seva especialitat. Acumula tres dècades d'assalts a sucursals bancàries però en els anys 90 obria foc amb facilitat contra la Guàrdia Civil.

Un dels episodis més cruels en què va participar va ser el segrest de dues parelles que passaven el cap de setmana en un refugi de muntanya i que van viure 48 hores d'horror. Martí Cots es va passar tot aquest temps fora del refugi disparant cap a l'interior. Com a conseqüència del tiroteig, una dona va resultar ferida.

La Policia andorrana no ha informat fins a última hora d'aquest matí de la detenció. En un breu comunicat detalla que diumenge va procedir a la detenció d’un conegut i perillós criminal, a les 19:30 hores a Sant Julià de Lòria, un home no resident de 49 anys, després d’una" àmplia i exhaustiva investigació iniciada arran d’una informació tramesa per un ciutadà.
En efecte, la col·laboració ciutadana ha resultat decisiva en la localització i detenció d’aquest individu.
Arran de la informació rebuda, l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal iniciava una extensa enquesta a fi i efecte de confirmar, d’una part, la identitat de la persona i, d’altra part, la seva localització".
La investigació ha permès identificar plenament l’individu així com l’indret on residia.
Amb conseqüència, i atès el grau de perillositat considerable de l’individu, esdevingué necessària, per a efectuar la detenció, la participació del Grup d’Intervenció Policial.