Publicitat
Publicitat

Professionals i malalts reclamen una "major conscienciació envers les malalties mentals"

Aquesta reclamació ha tingut lloc durant la inauguració de l'exposició 'L'Art dignifica', una recopilació d'obres realitzades per usuaris del Centre de Dia de Salut Mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Els usuaris del Centre de Dia de Salut Mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, conjuntament amb l'Escola d'Art d'Andorra la Vella i la professora de gravat, Neus Mola, han presentat aquest dijous a la tarda a la planta -1 de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, l'exposició 'L'Art dignifica', una recopilació de les diverses obres que han realitzat els participants dels dos cursos d'art efectuats durant els últims dos anys. Durant l'acte inaugural, que ha comptat amb la presència del cònsol major d'Andorra la Vella, Jordi Minguillón, i la cònsol major d'Escaldes, Trini Marín, tant professionals sanitaris com el col·lectiu de persones que pateixen malalties mentals han denunciat la manca de sensibilitat que hi ha envers patologies com ara els trastorns bipolars o depressius i han reclamat una major conscienciació per part de la ciutadania. En aquest sentit, la presidenta de l'Associació de Bipolars i Depressius del Vallès, Montserrat Ayllon, ha recalcat, com a persona que pateix un trastorn mental, "que és molt difícil dir públicament que pateixes un trastorn d'aquest tipus, ja que socialment estem molt estigmatitzats" i ha afegit que en moltes ocasions les informacions que apareixen als mitjans de comunicació en relació amb el col·lectiu dels malalts mentals només fan que agreujar la situació.

En una línia molt similar, la cap del Servei de Salut Mental, la doctora Gemma Garcia, ha assegurat que "encara hi ha molta feina a fer perquè la societat es conscienciï i sigui capaç d'obrir-se a les persones que pateixen aquestes malalties"."Aquesta obertura és una missió de tots i ha de ser simultània, la societat ha d'obrir-se i els malalts han de sentir-se més còmodes per poder manifestar obertament la seva situació", ha admès.

Quant a l'exposició 'L'Art dignifica', la professora de l'Escola d'Art del Comú d'Andorra la Vella, Neus Mola, que ha estat la persona encarregada de coordinar el curs durant els últims dos anys, ha assegurat que "ja fa molts anys que col·laborem amb els usuaris del Centre de Dia de Salut Mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i creiem que és una iniciativa molt positiva per a tothom". En relació amb els objectius que persegueix el curs, en el qual s'ha treballat la ceràmica, el gravat, i una mica de tinta xina, la professora ha detallat que tot i ensenyar algunes de les tècniques artístiques, "l'objectiu fonamental és que tots els alumnes s'ho passin bé i se sentin orgullosos del resultat final de la seva feina".

Un cop finalitzada la inauguració, la jornada ha prosseguit amb la celebració d'una taula rodona, en què el doctor Jesús Cobo, psiquiatra del Parc Taulí, ha presentat un avançat model de psiquiatria comunitària basada en el concepte del pacient expert, que ja ha estat aplicat amb èxit a la localitat italiana de Trento. En aquest sentit, fent referència a la figura del pacient expert, el doctor Jesús Cobo, ha detallat que "aquest tipus de model de psiquiatria serveix perquè un mateix malalt pugui ajudar a altres persones que també pateixen un trastorn mental o, fins i tot, a les famílies". "Aquest mecanisme no exclou les pràctiques convencionals, però ha resultat molt útil per donar resposta a totes aquelles qüestions on l'atenció sanitària bàsica no pot arribar", ha assegurat. Tot i fer la presentació del sistema aplicat a Trento, "una població de muntanya amb unes condicions similars a Andorra", Cobo ha volgut deixar molt clar que "això només és una presentació per donar a conèixer un sistema alternatiu de tractament psiquiàtric". "Hi ha altres models com el català o l'anglès, però en cada zona s'ha d'estudiar la seva viabilitat", ha explicat.