Quart sí, quart no

Una iniciativa ciutadana a Ordino aposta per fer un referèndum que determini si cal mantenir o suprimir la institució

El quart d'Ordino està en entredit. Una iniciativa ciutadana impulsada per Lluís Babi (membre del quart) ha sacsejat la institució: reclama un debat profund sobre la necessitat de mantenir-la o no viva. Per a aquest motiu, ha convocat als ordinencs aquest dimecres a les 21 hores a una reunió al Centre Esportiu d'Ordino.

En aquesta reunió es proposa signar una carta demanant al quart que convoqui una reunió de poble on es tracti el futur de la institució. La missiva defensa que els quarts "no han trobat una posició legal en l'estructura política de la societat andorrana" i que fins i tot, en el cas del d'Ordino, estaria incomplint articles de la Constitució.

Els impulsors d'aquesta carta exposen que, com que el 2019 és any de dues eleccions, la convocatòria d'una reunió de poble s'hauria de fer en caràcter d'urgència abans que la maquinària electoral i les campanyes es posin en marxa. Si en quinze dies no s'obté resposta, la demanda es traslladarà al comú ordinenc, han informat. I es transformarà, si fos necessari, en la sol·licitud de la convocatòria d'un "referèndum o consulta popular" entre els veïns de la parròquia.

Aquest referèndum es podria celebrar aprofitant o la jornada de votació de les eleccions generals o la de les comunals, ja a finals d'any, plantegen els impulsors de la iniciativa.

El grup de reflexió sobre el futur del quart neix emmarcat en la polèmica per trobar una utilitat a l'hotel Casamanya, que fa més de quinze anys que està tancat i que es "deteriora". El quart va cedir la gestió al comú per donar-li una segona vida, però de moment no s'ha tancat cap proposta.

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va reconèixer l'octubre passat que "no és fàcil" donar-li un ús a una instal·lació molt malmesa i que necessita d'una inversió de rehabilitació d'almenys "tres milions d'euros".