Quatre sancions per incivilitat a la capital

Les sancions dels inspectors de la via pública han estat per l'abocament de mobles i paquets voluminosos i per una barbacoa 

Els inspectors de la via pública d’Andorra la Vella, que des del mes de gener tenen la potestat de fer-ho, ja han imposat les primeres sancions. Concretament, ja n’hi ha hagut quatre que són, majoritàriament, per abocament de mobles i paquets voluminosos a la via pública. 

Així, s’han imposat tres sancions de 300 euros per abocament de mobles i voluminosos comercials o industrials a la via pública, quan la normativa estableix que, en tots els casos, s’ha de lliurar aquest material als gestors autoritzats. El Comú té la voluntat de sancionar amb multes més elevades si es detecta que hi ha reincidència, tal com informen a través d’un comunicat. Una quarta sanció, de 100 euros, s’ha imposat a un restaurant per fer una barbacoa en un espai públic, contravenint així l’ordinació reguladora de la higiene pública que estableix la prohibició de tenir o llençar materials o productes sòlids, líquids o gasosos que afectin negativament la higiene o la imatge de la parròquia. 

Els tres inspectors de la via pública van començar a desenvolupar les seves funcions el juny del 2016. S’encarreguen de controlar els abocaments sense autorització de residus, mobiliari i ferralla; els abocaments de residus líquids al riu, la correcta senyalització de les obres, el control d’animals domèstics, desperfectes a la via pública, infraccions d’higiene i qualsevol altra infracció contemplada a les ordinacions comunals. Les deficiències detectades es trameten als diferents departaments del Comú i, en el cas que els fets siguin denunciables, incoen el corresponent expedient de sanció.  Durant el segon semestre del 2016, el Comú ja va procedir a la incoació d’un expedient per imposar una primera sanció de 300 euros a un comerç per un abocament de mobiliari de comerç a la via pública al centre d’Andorra la Vella.  

El conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, ha explicat que en aquest termini de temps hi ha hagut 148 controls per queixes de ciutadans de les quals s'han resolt 125. Ha afegit que això forma part d'un pla de xoc en què, d'una banda s'intensificava la neteja dels carrers i, de l'altra, s'incidia en la pedagogia per recordar als ciutadans les seves obligacions per mantenir la via pública neta. De la mateixa manera que s'han rebut moltes queixes, tal com exposa Astrié, també han rebut "felicitacions" de ciutadans, tot i que recorda que encara hi ha "molt incivisme" com per exemple amb el cas de propietaris de gossos que no recullen els excrements i, per tant, encara hi ha feina per fer.