Quirze Salomó: "Tot i la intoxicació informativa, menjar sa és simple"

El president de Nostrum defensa que seguir una dieta sana no implica deixar d'ingerir certs aliments, i assegura que "hi ha moments que un bon dònut és un bon recurs". Sobre Andorra, considera que el país està "en una cruïlla social i econòmica important"

Després de quatre anys presents a Andorra, Nostrum ha inaugurat aquest dimecres la segona botiga al Principat, al carrer Doctor Vilanova. Quirze Salomó és el fundador i president de la companyia, fundada el 1998, que actualment compta amb 120 establiments arreu de Catalunya i França. 

Per quin motiu heu decidit obrir un segon establiment al Principat?

Treballem amb règim de franquícia, i el nostre franquiciat que gestiona la botiga actual creia que hi havia altres oportunitats al Principat, i ha decidit fer el pas d'obrir-ne una altra. Sempre hem vist la zona del Govern com una zona objectiu pel nostre tipus de proposta. 

Com definiria els consumidors andorrans?

Només hi ha matisos molt petits en relació als consumidors catalans o francesos, o als europeus en general. A Andorra tot és petit i molt proper, i la tradició d'anar a dinar a casa és encara existent. Per tant, creiem que som bons amb el menjar per emportar, perquè quan vagis a dinar a casa no t'hagis de preocupar de fer-lo. Tot i això, aquesta nova botiga està enfocada també a la població flotant, ja que és una zona de molta gent que ve a fer-hi gestions i que poden menjar en el mateix local.

Quin tipus de producte oferiu?

És menjar casolà 100% natural, el que et faries tu mateix a casa sense cap pretensió, fugint de la sofisticació a la cuina. Són ingredients naturals i quan podem bio, també, i tot això a un preu molt competitiu si ets membre del club de fans, de manera que no et surt a compte cuinar. 

Creieu que heu revolucionat el negoci del menjar per emportar a Andorra, tenint en compte les poques opcions que hi havien?

No l'hem revolucionat més que a Madrid, Barcelona o París. Nostrum és un model bastant únic, proposa menjar casolà però de menjar ràpid. Per tant, allà on anem som font de canvi i d'innovació. 

El menjar saludable és una moda?

No és que la gent en parli, sinó que és una realitat. Cadascun de nosaltres, quan mengem, moltíssimes vegades ens autopreguntem: "Això em convé ara?". Això, fa deu o quinze anys no era així, hi ha hagut un canvi molt ràpid cap a preguntar-nos per la nostra salut en l'alimentació, i crec que ja hi ha sectors de la nostra societat en què això comença a ser obsessiu. En general, ens encaminem cap a un futur en què salut i alimentació tindran una relació molt forta, fins i tot obsessiva, perquè som allò que mengem i menjar bé és clau per la nostra vida. 

Però tot i l'auge del menjar saludable, a vegades el consumidor no sap d'on prové o què conté el producte...

Hi ha una mica de desinformació o intoxicació informativa però, al final, crec que menjar sa o saludable és més simple i no hi ha una recepta única. Cada persona és un món i, segons la teva situació personal, has d'enfocar la teva alimentació. És una qüestió d'equilibri, com qualsevol cosa emocional de la vida. No vol dir que hagis de menjar una cosa i l'altra no, crec que es pot menjar de tot. Menjar-se un bon dònut hi ha moments que és un bon recurs. Ara, si te'n menges 35 cada dia, acabaràs malament.

Com a empresari, copsa si l'economia andorrana va a millor?

Jo crec que Andorra viu un moment complex i que des de fora és molt difícil jutjar-lo, seria injust. Crec que Andorra està en una cruïlla social i econòmica important i ha de resoldre els seus temes.

Està molt malmesa la imatge d'Andorra?

Crec que no, al contrari. 

Ho dic per tots els temes que hi ha d'actualitat...

És hipocresia, això.

Els catalans veuen Andorra culpable en l'afer Pujol?

Crec que la gran majoria de la gent no té la visió clara del que està passant. Hi ha petites elits catalanes i andorranes que ho saben, i en els propers anys s'anirà aclarint. Si vols la meva opinió, crec que el camí futur d'Andorra és un camí al costat d'un estat català, amb una relació intensa i anant junts amb moltes coses. 

Ho diu perquè creu que Andorra està en certa manera fent el llit a Catalunya?

Jo crec que no, perquè si ho fa s'equivoca molt. Si fa això, és anar en contra de la seva pròpia sobirania. Crec que de moment això és el que volen ensenyar als espanyols que està passant, però en realitat no està passant.