L'RN22 pot tenir pas alternatiu en un mínim de dues setmanes i un màxim de quatre

El Govern anuncia mesures per ajudar el Pas de la Casa que es concretaran amb veïns i comerciants

L’RN22 romandrà tancada en els dos sentits de la marxa entre un mínim de dues setmanes i un màxim de quatre “en els pitjors dels casos”, així ho ha explicat el cap de Govern en funcions, Toni Martí, en una compareixença davant els mitjans de comunicació aquest dimarts per exposar les conclusions de les diferents reunions que ha anat mantenint en les darreres hores amb les autoritats franceses. D’aquesta manera, ha explicat que els treballs que s’han de fer en aquesta zona de la Mina, molt propera a la frontera del Pas de la Casa, consistiran en dues fases, la primera de les quals de sanejament, una tasca molt “minuciosa”, segons Martí, i que obligarà a tenir la carretera tallada en els dos sentits de la marxa. Un cop aquesta primera fase acabi començarien els treballs per consolidar la muntanya, i en aquest cas sí que es podria circular amb un pas alternatiu.

Tal com ha destacat Martí, les autoritats franceses s’han compromès a destinar “tots els mitjans” i tenen la “determinació” de treballar fins i tot aquest Primer de Maig i els caps de setmana per tal d’accelerar al màxim aquests treballs de sanejament, conscients, ha afirmat, del perjudici que suposa per al país tenir la frontera del Pas de la Casa tancada. Un tècnic d’Ordenament Territorial es desplaçarà cada dia per poder estar informat “puntualment” de l’evolució dels treballs i de cara al 13 de maig hi ha prevista una altra reunió en la qual hi prendrà part Martí i en la qual ja es podria saber si els treballs es poden escurçar per sota de les quatre setmanes, si bé el cap de Govern ha incidit en el fet que no duraran menys de dues. Martí també ha fet èmfasi en què quan es podrà establir el doble sentit i, per tant, l’estabilitat plena de la muntanya, “no és una resposta certa” ja que dependrà també de com es desenvolupin els treballs de la segona fase, ja que si la primera s’ha pogut fer amb normalitat i s’ha sanejat la muntanya totalment només caldria fer treballs de consolidació i, en canvi, si durant la primera fase encara queden parts a sanejar s’haurien de fer en aquesta segona tanda de treballs.

Martí ha destacat que s’està davant un “tall històric” i que davant aquests “fets excepcionals calen mesures excepcionals”. Per aquest motiu ha destacat que s’ha creat una comissió interministerial aquest dimarts per començar a tractar les mesures que es podrien tirar endavant per “pal·liar” els efectes negatius que aquest tall pugui tenir sobre el Pas de la Casa, i més tenint en compte que l’1 i el 8 de maig són festius a l’estat veí del nord. “La decisió d’ajudar hi és i en quins termes ho haurem d’acabar de definir”, ha destacat Martí, anunciant que aquest mateix dimecres a les 10 del matí es farà una reunió al poliesportiu del Pas de la Casa per “escoltar” els veïns i comerciants del Pas, que són els que “millor coneixen la idiosincràsia del poble”. Aquestes mesures, ha insinuat, podrien ser econòmiques ja que ha destacat que si cal aprovar un crèdit extraordinari es farà. En el mateix sentit, i sobre les línies de transport amb Tolosa, el cap de Govern ha destacat que la voluntat és que es mantinguin.

Per exposar la situació Martí ha mantingut una reunió amb el cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot; els representants del Partit Socialdemòcrata, Jordi Font i Roger Padreny; el cap de la llista de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo; el cap de llista de terceravia, Josep Pintat, i el cap de llista de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi. I aquesta tarda tenia prevista una nova trobada amb els presidents de la CEA i la Cambra de Comerç i amb el president Associació de Transportistes de Viatgers d’Andorra. Martí ha destacat que ara “no és hora de veure qui és el responsable” ja que “a ningú se li escapa” les conseqüències dels fenòmens naturals als Pirineus i ha volgut fer èmfasi que des del Govern s’ha fet tot el possible per solventar aquesta problemàtica.

D’altra banda, des del PS han informat que els consellers generals electes Pere López, Jordi Font i Roger Padreny han visitat aquest dimarts al matí el Pas de la Casa, per saber quina era la situació al poble encampadà. Tal com han destacat, han pogut constatar “les greus afectacions que la situació està tenint per als empresaris i comerciants” i, per això, han instat a buscar “una solució immediata” que passi per garantir “un accés provisional” a la localitat des de territori francès.