Societat 01/06/2015

El Raonador del Ciutadà constata la situació laboral com la principal preocupació de la població

Durant l'any 2014 es va arribar a la xifra rècord de 325 expedients, el que suposa un augment del 5,88% respecte a l'any anterior

M.b.
2 min
El Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, presenta l'informe anyal corresponent a l'any 2014./M.B.

Andorra la VellaLa situació laboral, els permisos de residència o la Justícia, són algunes de les principals preocupacions dels ciutadans, segons s'extreu de l'informe del Raonador del Ciutadà relatiu al 2014, presentat aquest dilluns.

Els expedients oberts durant l'any 2014 han estat 325, el que suposa un augment del 5,88% respecte a l'any 2014, i una xifra rècord, segons ha explicat el mateix raonador del ciutadà, Josep Rodríguez. Aquest fet representa un augment de problemes o de persones disconformes, ja que segons Rodríguez, "cada vegada hi ha més gent que no arriba a final de mes i necessita determinades ajudes".

La memòria destaca que dels 325 expedients, quatre estan en tràmit, perquè no s'ha rebut resposta de les administracions afectades, en haver estat registrats a finals d'any. En aquest sentit, el raonador del ciutadà ha aprofitat per reivindicar una agilització dels tràmits, i ha dit que "no es necessita cap modificació legislativa, sinó que els serveis que porten a terme aquesta activitat prenguin consciència de la rapidesa que requereixen determinats casos".

Les queixes en el sector de l'Administració general són les més elevades ja que durant l'any 2014 n'hi han hagut vint més que l'any anterior, el que suposa un total de 103. Pel que fa a les accions privades es mantenen amb 87. La memòria reflecteix un lleuger augment dels casos en el sector social (73 expedients per 66 de l'any passat) i concretament en l'apartat de les pensions i la CASS han estat un total de 42. Quant a l'administració de la Justícia han estat un total de 51 els expedients tractats. En canvi, poc significatives han estat les queixes en els sectors industrial i financer, amb set i quatre, respectivament.

Un altre dels aspectes que recull aquest informe anyal és l'estudi sobre la pobresa a Andorra. Segons la normativa de l'Eurostat, per estudiar la pobresa es consideren els ingressos com a indicador econòmic. Així, el 2013, el llindar de risc de pobresa per ingressos equivalents al país se situa als 886 euros mensuals.

En aquest sentit, el raonador ha explicat que les prestacions econòmiques arriben a més d'un 16% de les llars familiars i de la població total del Principat. A més a més, ha afirmat que els diferents estudis fets sobre rendes familiars i nivells d'ingressos de les llars andorranes donen un 10% de la població sota el llindar del risc de pobresa. Rodríguez ha lamentat que "les persones que es troben en aquesta situació és per manca de feina o perquè no tenen els mitjans suficients per viure".

stats