Publicitat
Publicitat

Recuperar el riu i redefinir l'entorn comercial per millorar la frontera del Pas de la Casa

Andorra acull la 16a trobada de treball sobre el Conveni europeu del paisatge i ha donat a conèixer les conclusions del 'workshop' celebrat al maig per recuperar l'entorn transfronterer al voltant del poble

Els responsables del taller sobre el paisatge transfronterer del Pas de la Casa de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Barcelona i la Facultat de Pescara (Itàlia) han exposat aquest dijous les conclusions de la sessió de treball celebrada al maig. Les conclusions apunten a quatre línies de treball, segons ha informat el director de l'Observatori d'urbanisme i del Màster en intervenció i gestió del paisatge de la UAB, Francesc Muñoz. La primera consisteix en recuperar el riu per al Pas de la Casa i que faci de "membrana de relació" entre l'entorn natural i l'urbà; la segona proposa la "integració de valors tangibles i intangibles" de patrimoni associats al paisatge natural del poble encampadà. En tercer lloc, s'aposta per una "redefinició de 180º" de la disposició de la publicitat comercial en un territori "contaminat per l'anunci visual" perquè sigui harmònica amb el paisatge i més efectiva des del punt de vista econòmic; i la darrera, planteja el "reconeixement de la frontera com a espai de memòria" per establir en el context europeu "què signifiquen les fronteres", ha explicat Muñoz.

Aquests són els quatre eixos que s'extreuen de la sessió del Pas de la Casa i que s'han fet públics durant la primera sessió de la 16a trobada del Consell d'Europa per a la implementació del Conveni europeu del paisatge, en aquesta ocasió centrat en el paisatge i la cooperació transfronterera i amb el lema 'El paisatge no coneix fronteres'. Un tema que "no hi ha un lloc millor on tractar-lo que a Andorra", segons ha manifestat el director de l'Observatori del paisatge de Catalunya, Joan Nogué, que ha col·laborat en l'organització d'aquesta reunió internacional amb el Consell d'Europa partint de l'experiència que van dur a terme el 2006 a Girona.

Tant Nogué com la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han destacat l'objectiu d'intercanviar experiències i aprendre de les situacions dels 35 països representats en la trobada. "Són realitats geogràfiques i històriques diferents però problemàtiques similars", ha manifestat el director de l'Observatori català.

En aquest sentit, l'aportació d'Andorra és precisament l'explicació d'aquest estudi sobre el paisatge transfronterer del Pas de la Casa que pot servir de model per a altres països de l'entorn europeu. Encara que en aquest àmbit la primera actuació serà l'adjudicació dels treballs d'embelliment de la frontera del Riu Runer, segons ha explicat la ministra, les conclusions de la sessió celebrada al maig comporten 40 propostes "cadascuna amb un pla d'actuació estipulat", ha manifestat el responsable de la UAB, Francesc Muñoz.

La recuperació del riu amb la neteja de la zona, la instal·lació d'una passarel·la intermitent de fusta per fomentar el trànsit entre el centre urbà i l'entorn natural, i el disseny de noves xarxes de camins de visita fins a l'estany de les Abelletes suposaria una feina de sis mesos vista, ha explicat. En canvi, la readaptació de l'entorn comercial hauria de comptar amb el vistiplau i el suport dels propis comerciants perquè "vegin un avantatge en aquesta acció per fer del Pas de la Casa un prototip de com pot ser el paisatge comercial de frontera a tota Europa", ha subratllat.

Un cop fetes aquestes recomanacions i amb les experiències que es puguin recollir d'aquesta jornada, l'administració haurà de decidir quines i com es posen en marxa.

180 persones de 35 països

En les jornades d'aquest dijous i divendres hi participen unes 180 persones de 35 països, europeus però també de Sud-amèrica o el Marroc, entre altres. I per a Andorra és "un reconeixement del que portem treballant fa anys", ha dit la ministra.

L'objectiu de la trobada és recollir les conclusions per aplicar-les i adaptar-les als diferents països però també per establir un "programa comú" per a la conservació i millora del medi ambient, com han exposat els ponents. El resultat d'aquesta trobada se sotmetrà al comitè del paisatge del Consell d'Europa per establir un programa comú a partir de les experiències exposades pels diferents països.