Registrats 22 contagis de Covid-19

Una quinzena de positius les darreres 24 hores

Govern té registrats, fins aquest dijous a la tarda, 22 contagis al país de Covid-19. Una quinzena dels quals s’hi han sumat les darreres 24 hores, segons ha explicat aquest dijous el ministre portaveu Èric Jover. Excepte dos dels contagis nous, la resta estan relacionats amb l’origen del brot, l'obra de constucció d'Escaldes-Engordany. La preocupació de Govern rau en la cadena de contactes d’un dels afectats, un noi de 18 anys que va assistir a Lleida a una festa amb amics, un dels quals estava contagiat.

En les darreres 24 hores s'han detectat fins a 15 nous positius per coronavirus i els casos actius ascendeixen a 22, cap d'ells hospitalitzat. Així, el nombre total de casos al país se situa en 877 i des de dilluns s'han fet 696 proves. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que la meitat dels actius actuals són asimptomàtics i la resta presenten una simptomatologia lleu. "De l'enquesta epidemiològica que s'ha fet fins al moment, observem que tots els nous casos menys dos tenen relació amb el brot de l'obra d'Escaldes-Engordany" i ha indicat que sembla que l'origen és degut al fet que alguns treballadors van sortir de cap de setmana fora del Principat i van tornar infectats.

Quant als dos casos a part, Benazet ha comentat que un es tracta d'un noi de 18 anys i que és un dels patrons que més el preocupa. Ha indicat que el noi es va posar en contacte amb el ministeri després d'haver estat amb uns amics de Lleida i que aquests haguessin emmalaltit a posteriori. "Aquest noi ha tingut reunions amb amics i familiars i ha tingut una cadena de contactes bastant alta". En aquests moments s'està estudiant la cadena de contactes des de l'àrea de prevenció de la Salut i s'estan demanant TMA als seus contactes. En aquests casos, quan algú és contacte d'un cas, automàticament "és baixa laboral fins que tingui el resultat de TMA i serologia".

Pel que fa a l'altre cas, es tracta d'una persona que es trobava de baixa laboral per un altre motiu i que la seva mare havia patit la Covid-19 feia un temps. Per tant, "podria ser que tingués un període d'incubació llarg", ha explicat el ministre, qui ha assegurat que aquest cas no té més importància perquè a l'estar de baixa ha tingut molt pocs contactes i "no s'ha trobat cap persona que hagués pogut seguir la seva cadena de contagis".

Després de detectar aquest brot i aquests dos focus durant aquesta setmana, Benazet ha volgut demanar a la ciutadania que segueixi tenint molta cura i ha assegurat que no li preocupa tant els turistes com els ciutadans d'Andorra que surten i tornen al país. "Quan sortim tenim el perill de tornar al país amb el virus". A més, durant aquest missatge, s'ha centrat principalment amb la gent jove, ja que són una de les cadenes de transmissió més importants, i els demana, que encara que a ells no els pugui passar res, que pensin amb els seus pares o la gent gran. Tot i així, ha insistit que l'estratègia és diferent de la de l'inici de la pandèmia perquè ara han augmentat moltíssim la capacitat diagnòstica i la capacitat de recerca epidemiològica, que són "les dues eines amb les quals hem de seguir convivint amb el virus". En aquest sentit, ha comentat que a l'àrea de prevenció de la Salut hi treballen unes 8 o 9 persones amb l'ajuda de membres d'altres àrees com de salut alimentària, entorn i recursos generals, a banda de voluntaris i personal del SAAS. "Voldríem tenir entre 20 i 30 persones com a rastrejadors i és la xifra que en poques hores tindrem".

Sobre els brots, el ministre ha assegurat que n'aniran sorgint i preveu que aquesta situació es pugui allargar un any, però ha comentat que el virus té molta menys agressivitat. Això, és degut "a què els diagnostiquem abans perquè la majoria d'aquests casos que hem diagnosticat ara, a l'inici de la pandèmia no els haguéssim pogut diagnosticar". Tot i així, ha subratllat que ara és moment de conviure amb el virus i que Andorra no es pot tancar "perquè si no, no podrem suportar-ho socialment i econòmicament". D'aquesta manera, ha indicat que la situació és molt diferent de la de l'inici perquè "tenim moltes més armes que abans".