Reivindicació de les zones humides

Andorra celebra el Dia mundial d'aquest ecosistema, clau per a la biodiversitat i també afectat pel canvi climàtic

El 2 de febrer se celebra el Dia mundial de les zones humides, motiu pel qual el ministeri de Medi Ambient ha celebrat aquest dilluns al vespre a Cal Pal de la Cortinada un acte per conscienciar sobre la importància d'aquests ecosistemes. A Andorra les zones humides ocupen un 1,3% de la superfície, el que representa 1.800 hectàrees, repartides sobretot pel parc natural de la vall de Sorteny, el del Comapedrosa i la vall del Madriu-Perafita-Claror. Són bàsiques per a la salvaguarda de moltes espècies, alguna d'elles en perill d'extinció, però més enllà d'aquesta característica tenen un interès altíssim com a servei ecosistèmic, tal com ha defensat la pròpia ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

I és que les zones humides, sobretot molleres en el cas d'Andorra, "funcionen com a esponges", ha explicat la cap d'estratègia i comunicació del ministeri, Natàlia Rovira. És a dir, quan plou molt absorveixen l'aigua i quan plou poc "la deixen anar". Permeten, per a aquest motiu, regular les crescudes d'aigües avall en cas de precipitacions abundants o minimitzar els efectes de la sequera estival. Per a aquest motiu és bàsica la seva conservació i protecció, també pensant en els possibles efectes que el canvi climàtic pugui tenir sobre la biodiversitat.

De fet, el lema d'aquest any del dia mundial és 'Les zones humides i el canvi climàtic", per tal de conscienciar la població dels efectes d'aquest fenomen. Al Principat és complicat definir com afectarà, però en qualsevol cas tindrà un impacte similar al de la resta del territori pirinenc, ha exposat Rovira.

Per celebrar aquesta jornada s'han projectat dos documentals: 'Calotriton-El Clima, l'aigua i l’amfibi', i 'Hielo en los Pirineos'. El primer tracta sobre el tritó, un rèptil de sang freda molt bon indicador sobre les afectacions que pot tenir el canvi climàtic en les zones humides. El segon parla de la problemàtica de la pèrdua d'aigua en alta muntanya.

Andorra celebra aquest dia mundial pel fet d'estar adherida al Conveni de Ramsar relatiu a la conservació de les zones humides, el 2012.