Societat 12/12/2018

La SAC recull en un llibre dinou ponències estadístiques

L'exemplar inclou articles centrats en l'anàlisi de les dades que actualment guien la societat andorrana

M. P.
2 min
Un moment de la presentació del llibre 'Estadística i estadístiques d'Andorra', aquest dimecres. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaLa llibreria la Puça ha acollit aquest dimecres la presentació del llibre 'Estadística i estadístiques d'Andorra', un recull dels dinou articles de les ponències que es van presentar a les XXI Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) el mes de juny del 2017 i que van tenir com a tema central l'anàlisi de les dades amb valor estadístic que actualment guien la societat andorrana, tant en l'àmbit públic com en el privat. A més, va ser la primera vegada que la SAC organitza un esdeveniment conjunt amb el departament d'Estadística del Govern, tot i que ja havien treballat junts en alguna ocasió.

El llibre s'estructura en dues parts, d'una banda, s'hi pot trobar l'estadística oficial que proveeix la informació pública i, de l'altra, les dades estadístiques que s'utilitzen en diversos sectors com la banca, les assegurances, el medi ambient, les telecomunicacions, el comerç, l'esport, la política, l'ensenyament i el món digital. La presidenta de la SAC, Àngels Mach, ha assegurat que en l'exemplar "hi ha un ventall de diferents institucions i empreses que utilitzen aquestes dades" i "vam voler que ens expliquessin com ho feien i com s'extreuen aquestes estadístiques oficials". A més, es fa un èmfasi especial en com influeix la qualitat de les dades que es recullen per obtenir els millors resultats després del seu tractament.

Per la seva banda, el coordinador del departament d'Estadística, Enric Ripoll, ha informat que algunes de les ponències que es van exposar estaven "fetes en clau de projecte". Per tant, ha manifestat que "d'aleshores ençà hem avançat força", ja que la presència i incidència de les estadístiques oficials que ja es feien i les noves que s'estan fent "han guanyat un espai considerable". D'altra banda, Ripoll ha declarat que en aquests moments "estem obrint fronts en què l'estadística oficial andorrana no tenia presència" i, per tant, contribueix a la normalitat dels països avançats en què aquest element és un bé considerat com altres serveis públics que presenta l'administració.

Per finalitzar, l'enginyer superior en Informàtica i doctor en Societat de la Informació i el Coneixement, Alan Ward, que, a més, va ser moderador de les jornades, ha posat en relleu que actualment "hi ha una feina per fer dins d'aquest camp", ja que el fenomen de les dades massives "va ser el tret de sortida de tot això". Aquestes jornades de l'any passat, ha dit, van fixar la importància del sector públic, mitjançant les tasques que té com a productor i consumidor d'estadístiques i com a subministrador a la societat. Pel que fa al sector privat, les empreses cada vegada tenen més mitjans automàtics per recollir dades que després "s'han de poder valorar d'alguna manera i poder treure profit mitjançant l'anàlisi d'estadística", ha finalitzat.

stats