Societat 12/09/2017

Samarra recorre al TSJ perquè considera que les diligències pel 'cas Orfund' eren insuficients

En un comunicat, lamenta que el Govern hagi pres partit a favor d’un dels seus ministres en un afer personal vinculat a la seva activitat professional anterior

ARA Andorra
2 min
El Tribunal de Corts va arxivar la querella contra Jordi Cinca per "temerària i absolutament infundada". / J. R. (ANA)

Andorra la VellaLa defensa de Joan Samarra va formular el dijous 7 de setembre un recurs a la sala penal del Tribunal Superior de Justícia contra l’aute d’arxiu de la querella presentada contra Jordi Cinca i Manuel Terren, dictat pel ple del Tribunal de Corts en data 31 de juliol d'enguany, segons informa aquest dimarts en un comunicat.

La nota posa en relleu que les diligències que s’han practicat, en opinió de la part querellant, són insuficients per a dilucidar els fets denunciats, ja que s’han limitat a prendre declaració dels querellats i d’un únic testimoni dels set que es van proposar, així com a aportar part de la documentació relativa a la fallida d’Orfund. Alhora, es demana que s’autoritzi a la part querellant a intervenir en les declaracions i en les diligències que s’hagin de practicar.

De les poques diligències practicades -continua el comunicat- no es pot invocar la prescripció ja que de la declaració del propi Terren es pot intuir que també apareix la presumpta comissió del delicte de blanqueig derivat del tràfic d’armes, vinculat al tràfic de diamants, que van servir per finançar crims contra la humanitat, l’anomenat cas dels 'diamants de sang' durant el règim de Taylor a Libèria. La defensa de Samarra creu que és pública i notòria la vinculació que hi havia en aquella època del negoci de l’explotació de fusta a Libèria amb el tràfic d’armes que va permetre el genocidi.

En tot cas -assegura el comunicat-, de cap de les maneres la querella és temerària, ja que la part querellant ha aportat més de 50 documents que acrediten els fets que s’exposen i que podrien ser constitutius de delicte.

El comunicat insisteix que cal una instrucció més àmplia de les diligències prèvies que es van incoar; és a dir, cal investigar si els fets denunciats es corresponen o no amb la realitat.

A més, considera que el fet que un dels querellats sigui una persona aforada no ha d’impedir que s’efectuï la instrucció de la causa en termes d’igualtat amb la instrucció que es porta a terme per la batllia especialitzada.

La nota finalitza lamentant que el Govern hagi pres partit en favor d’un dels seus ministres en un afer personal vinculat a la seva activitat professional anterior. Samarra considera que el Govern ha de dirigir l’administració de l’Estat amb total objectivitat i no pot utilitzar la institució per posicionar-se institucionalment tot “celebrant que s’arxivi la querella”.

stats